Optymalna cena masła to 6 zł za kostkę 200 g

www.portalspozywczy.pl 27 października 2017 19:00

Optymalna cena masła to 6 zł za kostkę 200 g fot. Shutterstock

Wszystko wskazuje na to, że zapotrzebowanie na masło w świecie będzie rosło. Polski konsument drastycznie odczuł, że masło nie będzie już tak tanie jak dawniej po 4-5zł/kostkę i gdy nastąpi obniżka cen na półce wróci do zakupu masła. Chciałbym by nową optymalną ceną na półce było 30zł/kg (6zł/kostkę 200g). Przy tej cenie mogła by utrzymywać się cena śmietanki na poziomie 0,25zł/j.tł.- powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Paweł Piętka, dyrektor produkcji i główny technolog Ceko sp. zo.o.

Niestety wzrost produkcji produktów tłuszczowych spowodował rozchwianie rynku innych produktów mleczarskich i trochę potrwa zanim mleczarstwo wróci ponownie do stabilnego wzrostu – dodaje.

Od kwietnia 2016 roku mamy wzrost cen śmietanki z coroczną korektą pod koniec i na początku kolejnego roku. Trzykrotny wzrost ceny w ciągu 16 miesięcy, nawet gdyby początkowo cena surowca nie była doszacowana nie może wynikać tylko ze zwiększenia popytu na rynku lokalnym, to jest jasne.

Zwraca uwagę, że zmiany upodobań żywnościowych nie zmieniają się tak szybko, nawet wśród bogacących się społeczeństw. Dlatego jego zdaniem, przyczyny trzeba szukać na szerszym obszarze. - Wiadomo, że państwa dalekiego wschodu zgłaszają większe zapotrzebowanie na masło i produkty z tłuszczem mlecznym. Ponadto USA wprowadza politykę minimalizowania produktów z olejami palmowymi i promowania tłuszczu mlecznego jako dobroczynnego składnika potrzebnego do rozwoju organizmu – w końcu usłyszeliśmy prawdę do czego nam potrzebny jest tłuszcz – mówi Paweł Piętka.

Zauważa, że te dwa rynki są kilkakrotnie większe niż rynek Unii Europejskiej, więc producenci europejscy skorzystali z tej okazji, przez co powstały niedobory produktu na rynku wewnętrznym. - Nawet jak bezpośrednio nie skorzystały na tym polskie przedsiębiorstwa, to wykorzystaliśmy zapotrzebowanie krajów zza zachodniej granicy dostarczając śmietankę. Jak to bywa w sytuacjach zarobienia na stałych wzrostach, dołączyły się również firmy handlowe zachęcając do większej produkcji, zamawiając produkty z obietnicą wyższych cen, powodując wzrost cen mleka surowego – mówi dyrektor produkcji Ceko.

- Cena masła w Polsce na półce sklepowej dochodziła do 40zł/kg. Cena już dawno przekroczyła psychologiczny próg 5,00zł za kostkę 200g i klienci coraz mniej sięgali po masło. Kiedy na początku października wyhamowana została „rzeka śmietanki” na zachód i jednocześnie producenci i firmy handlowe zostali z większymi zapasami masła niż wskazywał by na to popyt, zaczęła się silna korekta. Producenci nie produkowali już na zapas, bo wszystko wskazywało, że wygórowana cena jednostek tłuszczowych z tygodnia na tydzień będzie niższa – dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10742

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane