Pesso - makaron bez gotowania dla niecierpliwych

Autor: dlahandlu.pl 13 lutego 2017 12:48

Pesso - makaron bez gotowania dla niecierpliwych Fot. mat.pras.

Naukowcy z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu opracowali technologię wytwarzania makaronu bez gotowania Pesso, a spółka Agro-Wodzisław zakupiła ją na wyłączność. Pesso to produkt, który zaspokaja wszystkie potrzeby spieszącego się, acz świadomego jakości życia, konsumenta.

Nasz makaron bez gotowania nowej generacji Pesso spełnia oczekiwania osób poszukujących żywności prozdrowotnej, wygodnej i bezpiecznej. Ma szereg zalet: jest produktem lekkostrawnym, niskotłuszczowym, bezcholesterolowym, bez dodatków chemicznych, o wysokiej trwałości, nie wymaga gotowania - jest wygodnym w stosowaniu. Wystarczy zalać go wrzątkiem, np. wodą, zupą, mlekiem lub innym płynem spożywczym, a już po chwili jest gotowy do spożycia. Taki sam efekt, ale po nieco dłuższym czasie, osiągniemy po zalaniu Pesso wodą lub innym płynem spożywczym o temperaturze otoczenia – mówi Marian Oślizło, prezes Agro-Wodzisław.

Makaron bez gotowania Pesso jest produkowany w czterech odmianach: pszennej, pszenno-gryczanej, pszenno-kukurydzianej i pszenno-owsianej. I jeszcze jeden wyróżnik: Pesso nie wyglądają, jak tradycyjne makarony: mają kształt drobnych kuleczek.

Zdolności do rehydratacji makaron Pesso zawdzięcza swojej wewnętrznej budowie - wyrównanej porowatej strukturze o dużej gęstości. Odtwarzany na zimno ujawnia dodatkową zaletę - w odróżnieniu do znanych makaronów - nie ulega sklejaniu się. 

Makaron bez gotowania nowej generacji charakteryzuje się tym, że zawiera włókna roślinne o określonej długości, a proces jego instantyzacji oparty jest wyłącznie na oddziaływaniu czynników fizycznych, co z punktu widzenia wartości żywieniowej wyrobu jest korzystniejsze niż powszechnie stosowana instantyzacja poprzez dodatek substancji chemicznych oraz smażenie w tłuszczu.

Udział włókien roślinnych w składzie makaronu nowej generacji rekompensuje wahania jakości mąki. Opracowany skład umożliwia wytwarzanie odpowiedniej jakości makaronu bez gotowania, zarówno z mąk niskobiałkowych, jak i wysokobiałkowych. Ponadto możliwe jest wytwarzanie makaronu z mąk niskoglutenowych lub bezglutenowych (dla chorych na celiakię).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9628

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane