Podatek od niezdrowego jedzenia? Resort finansów się zastanawia

Autor: Dziennik Gazeta Prawna 28 września 2017 09:17

- Za wcześnie na podatek od cukru i soli – uważają producenci. Ale tam, gdzie go wprowadzono, spożycie śmieciowego jedzenia faktycznie zmalało - pisze Dziennik Gazeta Prawna.

Jak podaje DGP, Ministerstwo Finansów analizuje, jak na polski grunt przenieść to, co z powodzeniem funkcjonuje już w niektórych krajach – podatek od niezdrowego jedzenia. Chodzi o produkty zawierające duże ilości cukru, soli czy szkodliwych tłuszczów, które – spożywane bez umiaru – mogą mieć zły wpływ na stan zdrowia.

Zbliżające się zmiany powodują, że producenci już wprowadzają pierwsze zmiany w swoich ofertach.

- Tesco poinformowało właśnie, że obniża zawartość cukru w napojach oferowanych pod własnym logo. Firma przeanalizowała skład 120 artykułów, w 42 przypadkach zmieniając receptury, tak by żaden napój nie zawierał więcej niż 5 g (łyżeczkę do herbaty) dodanego cukru na 100 ml - pisze gazeta. 

Czytaj więcej: Dziennik Gazeta Prawna

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    3,80

  • Min

    2,86

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9988

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane