Podwójna jakość żywności: Polska chce badań w oparciu o wspólną metodykę dla całej UE

www.portalspozywczy.pl 7 grudnia 2017 17:31

- Polska jest zainteresowana wyjaśnieniem problemu "podwójnej jakości żywności w UE", ale w oparciu o ujednoliconą metodykę badań porównawczych. Polskie służby kontrolne podejmą monitorowanie produktów, które mogą kwalifikować się do analizy pod kątem "podwójnej jakości" po opracowaniu wspólnej metodyki przez Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej - mówiła Bożena Pławska z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas XLVIII Dni Przemysłu Mięsnego.

Bożena Pławska zdefiniowała zjawisko funkcjonujące jako "żywność podwójnej jakości" jako sytuację polegającą na oferowaniu konsumentom na wspólnym rynku produktów tej samej marki i w takim samym opakowaniu, różniących się jednocześnie pewnymi cechami.

W 2016 r. problem nagłośnili Czesi przy wsparciu Słowaków i Węgrów, wskazując, że konsumenci z krajów Europy Środkowo-Wschodniej są adresatami żywności gorszej jakości w porównaniu do konsumentów z Europy Zachodniej.

- Dotychczasowe badania porównawcze przeprowadziły Czechy, Węgry, Słowacja, Słowenia, Bułgaria, Rumunia, Chorwacja i Litwa. Porównywano głównie napoje bezalkoholowe i słodycze, choć pojedyncze badania dotyczyły też przetworów mięsnych i mlecznych pochodzących z rynku austriackiego, niemieckiego i francuskiego. Badania przeprowadzone w Bułgarii nie wykazały zasadniczych różnic w produktach wyżej wymienionych, a zaobserwowane różnice uznano za nieistotne - dodała.

Pławska przyznaje, że Polska jest zainteresowana wyjaśnieniem problemu "podwójnej jakości", ale w oparciu o ujednoliconą metodykę badań porównawczych.

- Polskie służby kontrolne podejmą monitorowanie produktów, które mogą kwalifikować się do analizy pod kątem "podwójnej jakości" po opracowaniu wspólnej metodyki przez JRC - Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej. W naszej ocenie dopiero badania, które zostaną przeprowadzone na tej podstawie we wszystkich państwach członkowskich umożliwią wyciągnięcie obiektywnych wniosków i oceny faktycznego występowania problemu "podwójnej jakości" i jego skali - dodała.

 Komisja Europejska w opublikowanym 26 września 2017 r. zawiadomieniu wskazała na konieczność analizy produktów, co do których powstaje wątpliwość dot. podwójnej jakości w świetle przepisów o nieuczciwych praktykach handlowych.

Komisja Europejska powołała zespół ekspertów, który wraz z ciałami doradczymi zajmie się pobieraniem próbek, badaniami fizyko-chemicznymi oraz badaniami sensorycznymi.

W pierwszej kolejności zespół przeprowadzi mapowanie produkcji w krajach UE w celu ustalenia, które marki/znaki towarowe należą do określonych koncernów lub producentów. Kolejnym etapem będzie pozyskanie od producentów informacji, czy wprowadzane pod tą samą marką/znakiem towarowym produkty różnią się w zależności od rynku, na który są kierowane.

Badaniom powinny być poddawane artykuły rolno-spożywcze, co do których producenci zadeklarują, że nie różnią się one jakością i składem, a także produkty o podobnej prezentacji (etykieta, opakowanie, marka/znak towarowy) pochodzące od tego samego producenta z tej samej lub różnych fabryk.

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • as 2017-12-08 15:44:28

    państwa kolonialne nie mogą dostać tej samej jakości co lepsze narody zachodnie a do tego muszą więcej zapłacić...

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9753

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane