PARTNER PORTALU
  • Partner portalu: Frigo Express

Polacy piją więcej mleka, a Koreańczycy stawiają na warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas 7 lutego 2018 15:10

Polacy piją więcej mleka, a Koreańczycy stawiają na warzywa Fot. Shutterstock.com

9 lutego br. rozpoczynają się XXIII Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Korei Południowej. Z tej okazji eksperci Banku BGŻ BNP Paribas wzięli pod lupę poziom spożycia podstawowych produktów żywnościowych i uważnie przyjrzeli się, jak wygląda wymiana handlowa m.in. w przypadku surowców rolnych i artykułów spożywczych między Polską a Koreą Południową. Z danych analityków Banku wynika, że mieszkańcy Korei Południowej spożywają aż o 86 proc. mniej mleka i produktów mlecznych niż Polacy. Chętniej natomiast konsumują warzywa, bo ok. 206 kg na mieszkańca rocznie, podczas gdy w Polsce liczba ta jest dwukrotnie mniejsza.

Według danych koreańskiego urzędu statystycznego w listopadzie 2016 r. kraj ten zamieszkiwało 51,3 mln mieszkańców, tj. o prawie 13 mln więcej niż w Polsce. Warto zauważyć, że powierzchnia Korei Południowej jest ponad trzykrotnie mniejsza od powierzchni naszego kraju. Jak pokazują dane Banku Światowego, w 2016 r. PKB w przeliczeniu na jednego mieszkańca w Korei Południowej wyniósł 27,5 tys. USD i był o 122 proc. wyższy w porównaniu do Polski.

Inne zwyczaje żywieniowe: więcej warzyw, mniej mleka

Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa jednoznacznie wskazują, że dieta Polaków i mieszkańców Korei Południowej zdecydowanie się różni. Spożycie warzyw u gospodarza igrzysk kształtuje się na poziomie ok. 206 kg na mieszkańca rocznie, podczas gdy w Polsce było ono blisko o połowę niższe. W przypadku owoców, ta różnica nie jest tak znacząca, gdyż wynosi 10 proc. Polacy konsumują zdecydowanie więcej mleka i produktów mleczarskich niż Koreańczycy, gdzie spożycie kształtuje się na poziomie 29 kg na mieszkańca, aż o 86 proc. mniej niż w Polsce.

Polacy zajadą się wieprzowiną i drobiem, Koreańczycy smakują wołowinę i owoce morza

Poziom konsumpcji wieprzowiny w Polsce (46 kg) plasuje się na wyższym poziomie w porównaniu do spożycia tego produktu przez mieszkańców w Korei (33 kg). Podobnie jest w przypadku drobiu, którego, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, konsumujemy o 70 proc. więcej. Z kolei spożycie wołowiny w Korei kształtuje się na poziomie 15 kg, podczas gdy w Polsce tylko nieznacznie przekracza 2 kg. Zjadamy również około 5 razy mniej ryb i owoców morza niż Koreańczycy.

- Znaczące różnice obserwuje się również w spożyciu produktów zbożowych. W Polsce według ostatnio dostępnych danych FAO wynosiło ono 109 kg na mieszkańca rocznie i zaledwie 1 kg ryżu (który też jest zbożem) na osobę. Przeciętny Koreańczyk spożywa około 85 kg ryżu rocznie i jedynie 51 kg pozostałych artykułów zbożowych - mówi Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. - Warto również zauważyć, że spożycie piwa w Polsce (98 l/mieszkańca) było o 135 proc. większe niż w przypadku mieszkańców Korei - dodaje Paweł Wyrzykowski.


  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8408

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane