"Polska Ekologia": Sieci handlowe zabijają regionalizm przez globalizację

www.portalspozywczy.pl 25 stycznia 2018 10:26

- Mali i średni przedsiębiorcy nie są w stanie dostarczać do sieci, które z kolei nie są w ogóle zainteresowane ich produktami. Sieci zaczynają zabijać nasz regionalizm i ekologię przez globalizację i oferowanie w Polsce takich samych produktów jak np. w Hiszpanii - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, dyrektor Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli.

Paweł Krajmas podkreśla, że rolnictwo ekologiczne to nie "huśtawka", a trend ogólnoświatowy, który systematycznie rośnie.

- W 2009 roku, gdy zaczął się kryzys, Niemcy szybko zerwali kontrakty z polskimi firmami, które dostarczały surowiec. Okazało się, że niemieckie związki rolników zagroziły, że jeżeli nie będą najpierw kupować od nich, to zablokują im centra dystrybucyjne. Wydaje mi się, że nadszedł już czas na mocne organizacje w Polsce, które powinny zacząć decydować o tym, co powinno się sprzedawać w sieciach - dodaje.

Choć zły wizerunek polskiej żywności w Czechach jest faktem, Paweł Krajmas zwraca uwagę, że problem ten nie dotyczy żywności ekologicznej.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    1,99

  • Śr

    1,55

  • Min

    0,88

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8198

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane