Poseł Jakubiak na FRSiH: Polskę pozbawiono znaczącej części tradycji piwowarskiej

www.portalspozywczy.pl 8 listopada 2017 09:21

Poseł Jakubiak na FRSiH: Polskę pozbawiono znaczącej części tradycji piwowarskiej Na zdj. Marek Jakubiak, fort. PTWP

– Mam nadzieję, że nie odejdziemy od tradycyjnych metod produkcji żywności. To będzie atrakcja, którą za parę lat odkryje Europa – mówił poseł Marek Jakubiak, prezes Grupy Browary Regionalne Jakubiak, podczas debaty "Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej żywności", która odbyła się w ramach X Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

– Polska stoi małym przedsiębiorstwem – mówił poseł Marek Jakubiak, prelegent debaty "Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej żywności".

Panelista odwołał się do sytuacji browarnictwa. Jak przyznał, w Polsce jest mało dużych browarów, ponieważ one ze swojego charakteru monopolizują rynek.

– Całe grupy piwowarskie odsprzedawano dużym koncernom, a one optymalizowały produkcję w jednym zakładzie. Tak pozbawiono Polskę znaczącej części tradycji piwowarskiej – stwierdził.

– Mam nadzieję, że nie odejdziemy od tradycyjnych metod produkcji żywności. Duże koncerny chcą, żeby wszystkie piwa były takie same, produkowane tą samą technologią i smakowały tak samo. Polskie powinno być małe i wyróżniające się. To będzie atrakcja, którą za parę lat odkryje Europa. Małe jest piękne – przekonywał.

Prezes Grupy Browary Regionalne Jakubiak podkreślił również potrzebę angażowania się przedsiębiorców w politykę. – Przedsiębiorców w Sejmie jest za mało. Nie mamy głosu przebijającego się. Wszędzie, gdzie mogę, apeluję, by przedsiębiorcy dzieli swój czas także na politykę. Jeśli Wy nie zainteresujecie się polityką, to polityka zainteresuje się Wami – zaznaczył.

Jak dodał, od połowy lat 90. przedsiębiorcy kredytują obrót handlowy w wysokości, która przekracza roczny budżet narodowy.

Poseł Marek Jakubiak, prezes Grupy Browary Regionalne Jakubiak, był jednym z prelegentów debaty "Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej żywności", która odbyła się 6 listopada 2017 r. w ramach X Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    1,19

  • Śr

    0,74

  • Min

    0,58

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10742

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane