Prezes DPM na Food Show 2017: Bez Ukraińców, wiele firm nie mogłoby normalnie działać

www.portalspozywczy.pl 24 marca 2017 14:41

Brak ludzi do pracy to nie tylko problem gastronomii. To dotyczy całej gospodarki. Mamy wzrost gospodarczy, ale brak pracowników. Bez Ukraińców, wiele firm nie mogłoby normalnie działać – powiedziała Agata Hagno, prezes, DPM Sp. z o.o. podczas debaty Rynek pracy w gastronomii na Food Show 2017 w Katowicach.

Zwróciła uwagę, że jakość osób obsługujących mocno kuleje i jest na ogólnie niskim poziomie. - Obserwujemy trend, iż coraz więcej punktów gastronomicznych szuka pracowników ze wschodu, gdyż Polacy nie chcą pracować w gastronomi. Praca kelnera jest postrzegana wyłącznie jako zajęcie sezonowe lub dorywcze. Z drugiej strony nie można się temu dziwić, gdyż często obserwujemy wyzysk ze strony pracodawców. Ostatnio we Wrocławiu słyszałam, o przypadku, że restaurator zatrudniał wyłącznie na czas próbny, za który nie płacił, po czym zwalniał zatrudnione osoby i przyjmował kolejne. To zniechęca do szukania i podejmowania pracy w tym sektorze – mówiła Agata Hagno.

W jej opinii musimy tworzyć i zatrudniać swoje własne kadry. Jeśli ktoś nie pozna pracy od podstaw, to nigdy nie będzie dobrym szefem. Jest to szczególnie ważne, gdyż pracownicy z Ukrainy mogą iść dalej na zachód, do Niemiec, Polska może zaś stać się tylko przystankiem. - Problemem są niewątpliwie wynagrodzenia. Ludzi, niezależnie czy to Polaków, czy innych należy godnie wynagradzać – uważa prezes Hagno.

Portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    9,40

  • Śr

    4,87

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9685

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 772811

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane