Prezes Sfinksa o perspektywach branży gastronomicznej

www.portalspozywczy.pl 9 września 2016 16:47

- W ostatnim czasie można zauważyć, że nie wzrosła liczba klientów lokali gastronomicznych, ale za to wzrosły średnie wydatki na jedzenie poza domem. To tylko potwierdza, że jesteśmy w przededniu wzrostu liczby odwiedzin lokali gastronomicznych - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl, Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska SA, operatora sieci restauracji Sphinx, Wook i Chłopskie Jadło.

- Rośnie presja kosztowa w branży gastronomicznej. Co jest największym problemem firm?

Presja kosztowa nie byłaby tak uciążliwa, gdyby wszyscy na rynku działali uczciwie - na tych samych zasadach. A bolączką dużych sieci gastronomicznych w Polsce jest nieuczciwa konkurencja ze strony innych podmiotów, które np. nie wydają paragonów. 

Jedną z głównych bolączek firm z branży są ceny surowców, które są wrażliwe na czynniki okresowe. Drugą z presji są wahania kursów walut, które wpływają na ceny czynszów za dzierżawę lokali (najczęściej płacone w euro). Każde osłabienie złotówki to dla nas wyższe koszty. To ma także oczywiście wpływ na ceny surowców, ponieważ część z nich jest kupowanych przez naszych dostawców w „twardej” walucie.

Trzeci problematyczny obszar na rynku gastronomicznym to rynek pracy. Tu wpływ na naszą branżę ma rosnąca emigracja Polaków oraz wzrost przyjazdów obcokrajowców do Polski. Jednak zwiększona liczba cudzoziemców nie równoważy strat ilościowych i jakościowych związanych z emigracją Polaków. Różnice kulturowe, znajomość języka szczególnie utrudniają szkolenie, powodują, że najlepiej zatrudniać pracowników z krajów bliskich nam kulturowo czy językowo, takich jak Ukraina. Także nowe regulacje dotyczące płacy minimalnej mogą mieć duży wpływ na gastronomię – większy niż na inne branże. To związane jest ze specyfiką płac. Dylematem jest bowiem to, czy napiwek może być wliczany jako składnik minimalnej płacy. Jeśli tak, to okazuje się, że znakomita większość kelnerów w Polsce zarabia znacznie powyżej minimalnego wynagrodzenia w Polsce. Ale jak to udokumentować skoro prawo w tej kwestii nie jest jednoznaczne?...

Presje kosztowe były, są i będą – na różnych poziomach. Trzeba umiejętnie zarządzać biznesem, aby zrównoważyć straty z nimi związane.

Całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8820

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane