PARTNER PORTALU
  • Partner portalu: Frigo Express

Produceni chętnie korzystają z trendu na zdrową żywność, ale w składzie roi się od "polepszaczy"

Autor: gazeta.pl 20 września 2013 09:57

Wyroby z odwołaniem do swojskości, wsi, babć, dziadunia i kuzynki ojca ze strony matki sprzedają się lepiej, więć produceni takie hasła wpisują na opakowaniach. Deklaracje nie znajdują jednak pokrycia w składzie produktów - czytamy w gazeta.pl

Żelatyna powoduje, że jogurt się nie rozwarstwia i jest gładki. Podobnie jest ze śmietaną, która ma być bardzo gęsta i kremowa. Producenci twierdzą, że ją dodają, bo klienci strasznie nie lubią, jak widzą na wierzchu serwatkę, czyli taką mętną wodę. Mówią: "To jest niedobre, stare, popsuło się". I, co gorsza, wylewają ją.

Tymczasem w tej mętnej wodzie są białka serwatkowe, minerały i jest wapń. Wystarczy wymieszać.

Wszystkie te produkty są oczywiście bezpieczne dla zdrowia. Ba, nawet groźnie brzmiąca "skrobia modyfikowana". Jedyny problem to fakt, że produkty te niewiele wspólnego mają z naturalną wiejską śmietaną - czytamy w gazeta.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • Agnieszka Górnicka 2013-09-20 14:08:27

    Gdy chodziłam do szkoły, na chemii przeprowadzano test na wykrywanie skrobi w śmietanie (z jodyną). Wtedy to się nazywało oszukiwaniem śmietany. Teraz to normalna praktyka.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    7,69

  • Śr

    6,13

  • Min

    4,69

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 7880

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane