Produkcja pieczywa żytniego wzrosła o 10 proc.

www.portalspozywczy.pl 4 sierpnia 2017 12:58

W pierwszym półroczu 2017 wyprodukowano 31,8 tys. ton pieczywa żytniego. To o ponad 10 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Jak podaje GUS, w pierwszym półroczu 2017 r. wyprodukowano 494 tys. ton pieczywa świeżego. Z czego 264  tys. ton stanowiło pieczywo z mąki mieszanej pszennej i żytniej, a 31,8 tys. ton pieczywo żytnie. O ile zarówno w przypadku całej kategorii, jak i pieczywa z mąki mieszanej odnotowano niewielki spadek w porównaniu z pierwszym półroczem ubiegłego roku (poniżej 1 proc.), o tyle pieczywo żytnie wykazało spory wzrost wysokości 10,2 proc.

GUS podał również wyniki dotyczące produkcji pieczywa w 2016 r. Wynika z nich, że u biegłym roku wyprodukowano więcej pieczywa niż w roku poprzednim. Wzrost nie był jednak znaczny: w 2016 r. wyprodukowano 1589,4 tys. ton pieczywa świeżego wobec 1587,8 tys. ton w 2015 r.

Portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    6,99

  • Śr

    5,74

  • Min

    2,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10968

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane