Przekłamania i niepełne informacje na etykietach opakowań żywności i napojów

Autor: dlahandlu.pl 7 sierpnia 2017 13:01

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w pierwszym kwartale 2017 r. Dotyczyły one jakości handlowej: ciemnego pieczywa, kiełbas o różnym stopniu wysuszenia, rozdrobienia i grubości, pierogów, pyz, krokietów, kartaczy, napojów spirytusowych, nalewek i drinków. Wśród uchybień na jakie zwróciła uwagę IJHARS znajduje się między innymi błędne oznaczenie nazwy i rodzaju produktu.

– Zdarza się, że producenci używają jedynie nazwy fantazyjnej np. "chleb podlaski" czy "chleb królewski", która uniemożliwia konsumentowi określenie charakteru i właściwości pieczywa, czy jest ono mieszane, pszenne czy żytnie – mówi dr Agnieszka Szymecka - Wesołowska, wspólnik w Centrum Prawa Żywnościowego. - Jak wskazuje raport, bywa że składniki produktu są podawane na etykiecie w niewłaściwej kolejności, tymczasem składniki powinny być przedstawione według malejącej kolejności na podstawie ich masy – dodaje ekspert.

Jakie jeszcze uchybienia stwierdziła inspekcja?
1) nazwy i rodzaju produktu:
• stosowanie nazwy pieczywa nieadekwatnej do składu;
• brak nazwy (kategorii) napoju spirytusowego zgodnie z rozporządzeniem nr 110/2008 ws napojów spirytusowych;
• stosowanie dwóch różnych nazw (kategorii) np. "likier", "wódka";
2) składu produktu:
• brak wskazania w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (np. mięsa oddzielonego mechanicznie, soli, dodatków, substancji alergennych) przy jednoczesnym wskazaniu składników, których nie użyto do produkcji (np. sezamu, cukru, mięsa, sera feta, dodatków),
• nieprawidłowe/niepełne nazwy składników, np. brak wskazania źródła alergenów (np. "mąka" zamiast "mąka pszenna")
• brak wyróżnienia substancji alergennych,
• podanie informacji "bez konserwantów", "bez dodatków", "bez ulepszaczy", "domowa receptura", podczas gdy produkt zawiera dodatki i błonnik pszenny, wpływający na strukturę wyrobu,

3) szczególne właściwości:
• podanie na etykiecie pieczywa informacji "nie zawiera syntetycznych barwników" podczas gdy zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 do chleba (oprócz chleba słodowego) nie można dodawać barwników.

Pozostałe uchybienia dotyczyły braku informacji o wartości odżywczej, wprowadzania w błąd co do pochodzenia produktu oraz metod wytwarzania, a także nieczytelnego oznakowania.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
  • PK 2017-08-07 14:16:46

    Irytujące jest informowanie o wytwórcy/dystrybutorze w ten sposób, że nie wiadomo kto to typu PHU Smaczek. Przydałby się wymóg podawania nr NIP , albo niech chociaż podają pełną firmę np. Adam Kowalski PHU Smaczek.

ZOBACZ WSZYSTKIE (1)


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,98

  • Śr

    3,65

  • Min

    2,38

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8598

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 564392

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.