PwC: Na skutek zakazu handlu sprzedaż w gastronomii może spaść o ok. 450 mln zł

www.portalspozywczy.pl 14 grudnia 2016 11:39

Obroty w punktach gastronomicznych ulokowanych w centrach handlowych spadną o 451 milionów złotych, a pracę może stracić ponad 1,8 tys. osób – wynika z Raportu PwC pt. Skutki zakazu handlu dla centrów handlowych i całej branży.

Rynek gastronomiczny w Polsce miał w 2015 r. wartość ok 25 miliardów złotych (PMR). Według Colliners Poland udział placówek gastronomicznych w centrach handlowych stanowi ok. 12% rynku. Wśród placówek tych najwięcej jest typu fast food i dominują niewielkie zakupy, o wartości kilkunastu złotych na klienta.

 - Wśród przebadanych przez nas sieci gastronomicznych, niedzielne obroty w lokalach zlokalizowanych w centrach handlowych wynoszą średnio 15% (wahają się od 10 do 18%). Czyli na skutek zakazu handlu w te dni sprzedaż może spaść o ok 450 milionów złotych. Towarzyszyć może temu redukcja zatrudnienia w tych placówkach rzędu 9%, czyli o ok 1,8 tysiąca osób – mówi Mateusz Walewski, Starszy Ekonomista PwC. 

Punkty gastronomiczne w centrach handlowych w zasadzie nie mają możliwości przeniesienia sprzedaży na inne dni tygodnia. Posiłki w centrach handlowych spożywane są przede wszystkim przy okazji innych zakupów przez co, jedynie w niewielkim stopniu obroty mogą przenieść się do restauracji poza galeriami, nieobjętych zakazem handlu. – Zakaz handlu w niedziele oznacza prawdopodobnie upadek naszej firmy, ponieważ to cztery najlepsze dni w miesiącu. To nie wiąże się tylko z tzw. redukcją personelu - ten personel nie będzie mógł pracować, ponieważ koszty działalności przewyższą mój dochód - mówi właściciel Bistra w galerii Auchan Piaseczno.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    2,62

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9201