Rada UE wzywa do poprawy jakości żywności pod kątem zdrowia

Autor: foodnavigator.com 1 lipca 2016 11:09

Rada Unii Europejskiej ds. Zatrudnienia, Polityki Społecznej, Zdrowia i Ochrony Konsumentów (EPSCO) wezwała państwa członkowskie do opracowania krajowych planów poprawy składu żywności do końca 2017 roku.

Ministrowie pracy, polityki społecznej, zdrowia i ochrony konsumentów reprezentujący państwa członkowskie przyjęli wniosek skierowany do rządów krajowych państw UE na temat opracowania planów dotyczących wspierania zdrowych wzorców w konsumpcji żywności

- Zdrowy wybór powinien być łatwym wyborem. Aby osiągnąć ten cel, potrzebne jest podejście holistyczne: środowisko, które wspiera i zachęca do korzystania ze zdrowych wzorców jeśli chodzi o konsumpcję żywności, obiektywne informacje o wartości odżywczej oraz edukacja za pomocą publicznej polityki zdrowotnej będą kluczowe dla polityki i działań na szczeblu krajowym i lokalnym - czytamy w podsumowaniu z posiedzenia EPSCO.

Poprawa składu produktów żywnościowych poprzez redukcję zawartości soli, tłuszczów nasyconych, cukrów nie powinna jednak prowadzić do obniżenia wartości energetycznej. Państwa powinny działać także na rzecz większej dostępności małych lub zmniejszonych porcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    1,99

  • Śr

    1,29

  • Min

    0,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9753

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane