Restauracje IKEA przyjazne weganom i wegetarianom

Autor: pr 8 września 2017 11:14

Od 1 września 2017 roku Swissweg, szwajcarski oddział V-Label, europejskiego oznaczenia dla wegetarian i wegan, przyznał certyfikaty wybranym daniom we wszystkich restauracjach IKEA w Szwajcarii. Symbol V-Label gwarantuje, że dany produkt lub potrawa zostało sprawdzone pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego na każdym etapie produkcji. IKEA w Szwajcarii jest pierwszym oddziałem, który wprowadza w swoich restauracjach certyfikację V-Label licząc, że docelowo obejmie ona wszystkie kraje, w których dostępne są salony szwedzkiej firmy meblowej.

Od 1 września br. dziewięciu restauracjom IKEA w Szwajcarii nadano certyfikaty V-Label.
Od dziś fani kuchni roślinnej znajdą w nich co najmniej jedno danie wegańskie i dwa dania wegetariańskie. Oferta wegańska będzie również uzupełniona o desery. Wszystkie będą oznakowane grafiką V-Label.

– Żywność wegańska to społeczny mega trend, który staje się coraz popularniejszy. Cieszymy się, że IKEA, firma której wizją jest tworzenie lepszego życia wielu ludziom oraz zwracająca uwagę na ekologię i aspekty społeczne poszerza menu w swoim restauracjach o dania wegańskie. Mamy nadzieję, że za przykładem oddziału szwajcarskiego pójdą też inne rynki, w tym Polska – mówi Przemysław Chojnicki koordynator ds. przyznawania praw licencyjnych do posługiwania się znakiem V-Label na terenie Polski.

V-Label to rozpoznawalny i uznany na świecie symbol certyfikujący produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan. Po raz pierwszy został zastosowany ponad 20 lat temu w Szwajcarii. Certyfikacji podlegają produkty spożywcze, kosmetyki, usługi oraz punkty gastronomiczne. Istnieją dwa rodzaje etykiet – V-Label VEGETARIAN, obejmująca produkty mogące zawierać mleko i jego pochodne, miód oraz jaja (z wyłączaniem jaj z chodu klatkowego), i V-Label VEGAN – dla produktów niezawierających żadnych składników zwierzęcych, w tym również mleka.
Obecnie oznaczenie V-Label wykorzystywane jest na ok. 10 tys. produktach w 39 krajach, m.in. w: Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Belgii, Francji, Holandii i we Włoszech. Na terenie Europy V-Label przyznaje Europejska Unia Wegetariańska (EVU). Od września 2016 roku o certyfikację tym międzynarodowym znakiem towarowym ubiegają się polscy przedsiębiorcy z branży spożywczej, a od kwietnia br. - producenci kosmetyków oraz produktów higienicznych. W maju tego roku ruszyła certyfikacja usług oraz punktów gastronomicznych.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    2,46

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8820

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane