Ryby coraz droższe, ich spożycie spada

www.portalspozywczy.pl 12 kwietnia 2018 11:56

Choć Polacy wydają coraz więcej na zakup ryb i ich przetworów, główną przyczyną takiego stanu rzeczy są rosnące ceny surowca, a nie wzrost spożycia tych produktów.

Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przeciętne spożycie ryb i owoców morza w Polsce wyniosło w 2017 r. 12,48 kg na mieszkańca wobec 13,11 kg w 2016 r. Dla pełnego obrazu sytuacji warto jednak zauważyć, że spożycie za ubiegły rok powróciło do poziomu z 2015 r. kiedy to wyniosło 12,4 kg. Dane GUS pokazują bowiem, że spożycie ryb w Polsce od dekady utrzymuje się w przedziale 11,5-13 kg na mieszkańca rocznie. Tak więc tym razem wahadło, niejako planowo, przechyliło się w dół, co nie zmienia faktu, że do optymizmu w branży daleko.

W przypadku konkretnych gatunków ryb w 2017 r. najbardziej, bo o ponad jedną czwartą, ograniczono konsumpcję łososi – do 0,65 kg na mieszkańca, co można wiązać z utrzymującymi się na wysokim poziomie od 2016 roku cenami tej ryby. Także w 2017 r. łososie wędzone i świeże filety podrożały najbardziej spośród wszystkich produktów rybnych, których ceny są monitorowane przez GUS, tj. odpowiednio o 20,5 i 14,8 proc.

Spadek spożycia w 2017 r. (o 15,2 proc.) zanotowano także w przypadku dorszy – do 0,89 kg. Wyraźnie zwiększyło się za to spożycie makreli (o 32,1 proc.) do 1,07 kg, a także morszczuków (o 15 proc.) do 0,46 kg. W strukturze konsumpcji, podobnie jak w latach poprzednich, dominowały śledzie (2,67 kg/mieszkańca, spadek o 4,8 proc.) oraz mintaje (2,60 kg/mieszkańca, spadek o 1,1 proc.).

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    3,99

  • Śr

    2,08

  • Min

    1,35

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 5323

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane