Ryby i ich przetwory najszybciej drożejącą grupą żywności

Autor: PAP 27 grudnia 2016 09:48


Ryby i ich przetwory należą do najszybciej drożejących grup żywności – ostrzegają naukowcy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak policzyli naukowcy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowe, ich ceny w okresie styczeń-październik 2016 r. były średnio o 0,7 proc. wyższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Ceny mięsa i jego przetworów, które są głównym substytutem ryb spadły w tym czasie o 0,5 proc.

Z kolei nabiał potaniał o 2,6 proc.

Jak piszą eksperci IERiGŻ, wzrost cen obserwowany jest głównie w asortymencie ryb świeżych i chłodzonych. Wyraźnie wyższe ceny notuje się także w przypadku ryb mrożonych oraz mrożonych owoców morza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    1,49

  • Śr

    1,20

  • Min

    0,99

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10744

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane