Ryby i przetwory rybne podrożały o 3,6 proc.

Autor: PAP 15 lutego 2017 19:17

O 3,6 proc. podrożały w ubiegłym roku ryby i przetwory rybne. Więcej kosztowały m.in. filety z łososia, dorsza, miruny i morszczuka. Potaniały natomiast wędzone makrele - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Wzrost ten znacznie przekraczał wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych ogółem, które średniorocznie podrożały o 0,8 proc. Natomiast "dynamika wzrostu cen łososi importowanych do Polski będzie jeszcze większa w grudniu ub.r. i styczniu br., gdyż ceny na giełdach w Oslo (FishPool) przekroczyły 8,30 euro za kg i były ponad 40 proc. wyższe niż przed rokiem" - wskazano.

W 2016 r. o 15,7 proc. wyższa niż rok wcześniej była produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza. W okresie styczeń-listopad 2016 r. wyniosła ona 402,5 tys. ton. Wzrosła produkcja głównie świeżych i chłodzonych ryb morskich do 53,9 tys. ton wobec 18,3 tys. ton rok wcześniej. Produkcja ryb wędzonych zwiększyła się w analizowanym okresie o 11,3 proc. do 80,5 tys. ton, w tym wędzonych łososi o 9,4 proc. - do 54,8 tys. ton.

Zakłady przetwórcze zwiększyły przede wszystkim ofertę wyrobów kulinarnych i garmażeryjnych, a zmniejszyły produkcję marynat. Blisko połowę produkcji wyrobów wysoko przetworzonych oparto na śledziach.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    3,99

  • Śr

    2,29

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10937

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 748244

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane