Rynek dostaw jedzenia rośnie w tempie 10 proc. rdr

www.portalspozywczy.pl 13 października 2017 10:41

Wzrost rynku dowozu jedzenia w Polsce kształtuje się na poziomie 10 proc. rok do roku. Od mniej więcej 4-5 lat regularnie powstają kolejne firmy nastawione na delivery. Nie wszystkie jednak są w stanie przetrwać – mówi serwisowi portalpozywczy.pl Grzegorz Aksamit, wiceprezes Stava.

W związku z rosnącą podażą na rynku pojawia się coraz więcej firm postrzegających delivery jako intratny pomysł na biznes. Przebić się nie jest jednak wcale tak łatwo.

– Od mniej więcej 4-5 lat regularnie powstają kolejne firmy w branży dowozu jedzenia. Nie wszystkie niestety przetrwały do dzisiaj, bo rynek jest naprawdę trudny. Część firm zajmuje się tylko obszarem "online" czyli generowaniem zamówień dla restauracji. Niektóre oferują restauratorowi zamówienie wraz z logistyką – wymienia Grzegorz Aksamit.

Wiceprezes Stava przyznaje, że najbardziej rozwinięty jest rynek warszawski i innych największych miast. Najtrudniej mają mieszkańcy małych miast i miasteczek, gdzie firm z branży delivery nie ma w tej chwili praktycznie wcale, a restauracje skazane są na zatrudnianie własnych kierowców.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    8,99

  • Śr

    6,22

  • Min

    2,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8963
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane