Rynek HoReCa w Polsce wart 25 mld zł

www.portalspozywczy.pl 30 marca 2017 17:41

Wartość rynku HoReCa w Polsce szacowana jest na około 25 mld PLN i w ostatnich latach rośnie średnio o 4 – 5% rocznie. Potencjał rozwojowy tej branży oceniany jest jako duży – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Paweł Kowalski, ekspert Banku Pekao S.A.

Upatruje się go w dwóch czynnikach o charakterze popytowym, mianowicie: w szybkim wzroście płac, wynikającym z ogólnie korzystnej koniunktury gospodarczej, względnie wysokiej dynamiki PKB, rosnącego zatrudnienia; oraz w polityce społecznej rządu (głównie program 500+, lecz także inne wdrażane bądź planowane działania mające na celu zwiększyć dochody lub obniżyć koszty utrzymania gospodarstw domowych).

Jak mówi Paweł Kowalski, oba czynniki przekładają się na wzrost dochodów rozporządzalnych gospodarstw domowych, co z kolei powinno zwiększać ich skłonność do przeznaczania wyższych kwot na wydatki o charakterze bardziej „luksusowym” – m.in. na korzystanie z usług gastronomicznych. Pod tym względem w Polsce istnieje duża przestrzeń do zagospodarowania - udział wydatków na konsumpcję w hotelach i restauracjach w budżetach gospodarstw domowych w naszym kraju należy do najniższych w Europie i wynosi niewiele ponad 3%. Dla porównania, w Niemczech jest to ponad 5%, we Francji ponad 6%, w Wlk. Brytanii i Włoszech blisko 10%, a są w Europie kraje, gdzie udział ten sięga kilkunastu procent. Oczekuje się, że wraz ze wzrostem dochodów (a także ze zmianą trybu życia w kierunku większej intensywności i aktywności kosztem czasu dostępnego m.in. na sporządzanie posiłków w domu) Polacy przeznaczali będą na gastronomię coraz większą część swoich budżetów.

więcej portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,20

  • Śr

    2,91

  • Min

    2,19

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9343

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane