Rynek świeżej żywności będzie rósł na poziomie 3 proc. rocznie

www.portalspozywczy.pl 1 marca 2017 16:59

Światowy rynek świeżej żywności osiągnie w 2021 roku wielkość 2,4 mld ton, co oznacza średni roczny wzrost na popiomie ponad 3 proc. Największą z kategorii w tym segmencie są świeże owoce i warzywa - wynika z raportu firmy Technavio.

Wpływ na wzrost rynku świeżej żywności mają trendy prozdrowotne oraz promocja świadomego odżywiania i spożywania produktów bez konserwantów i polepszaczy.

Jak podano w raporcie, owoce i warzywa to zdecydowanie największy segment na rynku świeżej żywności, generujący blisko 60 proc. całkowitych przychodów. Duży wpływ na jego dalszy rozwój ma rosnąca tendencja w kierunku wegetarianizmu.

Wzrastające zapotrzebowanie na świeże owoce i warzywa zwraca uwagę światowych sieci handlowych do poszerzania swojej oferty i liczne inwestycje na tym roku.

Portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    1,99

  • Śr

    1,29

  • Min

    0,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9753

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane