Rynek wafli ryżowych wart ok. 150-160 mln zł

www.portalspozywczy.pl 4 kwietnia 2017 12:52

- Segment wafli ryżowych w Polsce nadal jest kategorią niszową i rozwijającą się stosunkowo powoli w porównaniu z całym rynkiem zdrowej żywności. Ze względu na brak dokładnych badań w tym segmencie, możemy jedynie szacować jego wartość na około 150-160 mln PLN, co stanowi około 13-15% całego rynku zdrowych przekąsek – powiedział Andrzej Wojtuń, Projekt Manager IBŻ Food Research Institute.

Według badań IBŻ Food Research Institute moda na zdrowy tryb życia to mocny argument przemawiający za tym, aby sięgnąć po wafle ryżowe. Z kolei utarte w świadomości konsumentów codzienne nawyki żywieniowe powodują, że wafle przegrywają walkę z tradycyjnym pieczywem.

- Z jednej strony rośnie świadomość konsumentów odnośnie zdrowej żywności i sposobu odżywiania się, z drugiej strony – co pokazują nasze badania wśród gospodyń domowych – zmiana nawyków żywieniowych nie jest taka prosta i łatwa. Według naszych danych co druga matka przygotowująca dziecku drugie śniadanie do szkoły, robi mu kanapki z pieczywa. Dopiero na dalszych pozycjach są owoce, sałatki i zdrowe przekąski – tłumaczył Wojtuń.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    3,99

  • Śr

    2,29

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane