Sieci handlowe w USA oskarżają producentów drobiu o zmowę cenową

Autor: KIPDiP 12 lutego 2018 12:49

Firmy kontrolujące łącznie około 90 procent rynku brojlerów w USA poprzez "skoordynowaną działalność" miały doprowadzić do wzrostu cen mięsa brojlerów o około 50 procent, począwszy od roku 2008. Pozwani producenci twierdzą, że oskarżenia są bezpodstawne.

Pozew zbiorowy przeciwko największym firmom drobiarskim w Stanach Zjednoczonych złożono już w 2016 roku. Producentom zarzucono udział w zmowie dotyczącej ustalania cen zakupu surowca oraz cen mięsa drobiowego.

Na początku 2018 roku do sądu w Chicago trafiła kolejna, podobna sprawa. Tym razem dwie powiązane kapitałowo sieci handlowe - Winn-Dixie Stores oraz Bi-Lo Holdings – pozwały Tyson Foods, Perdue Farms oraz Koch Foods o to, że przez prawie 10 lat ustalały (zawyżały) ceny mięsa drobiowego między innymi poprzez wymienianie się informacjami dotyczącymi stad rodzicielskich i jaj wylęgowych oraz świadome ograniczanie działalności wylęgowej.

W pozwie pada oskarżenie, że poprzez skoordynowaną działalność firmy doprowadziły do wzrostu cen mięsa brojlerów o około 50 procent, począwszy od roku 2008. Zdaniem autorów pozwu oskarżone firmy kontrolują łącznie około 90 procent rynku brojlerów w USA. Pozwani producenci twierdzą, że oskarżenia są bezpodstawne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    13,32

  • Śr

    7,01

  • Min

    3,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8744

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane