Souping, fioletowe inspiracje i fleksitarianizm to trendy żywieniowe na 2017 r.

Autor: PFPŻ 15 lutego 2017 10:47

Trendem żywieniowym, który najprawdopodobniej zyska na znaczeniu w 2017 roku jest fleksitarianizm, czyli tzw. elastyczny wegetarianizm. Ten sposób żywienia przypadnie do gustu osobom, które chciałyby, aby ich menu bazowało na warzywach i owocach, ale nie potrafią całkowicie zrezygnować ze spożywania mięsa. Od kilku lat systematycznie zwiększa się grono jego wielbicieli - podaje na swoich stronach PFPŻ podając się na raport marki Winiary.

- „Fleksitarianizm to jeden z tych trendów, który warto uwzględnić w swoim menu. Mimo, że większość z nas wie, że produkty roślinne dostarczają organizmowi wielu cennych składników, w diecie Polaków wciąż brakuje warzyw, owoców i roślin strączkowych. Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia, zwiększenie spożycia żywności pochodzenia roślinnego jest jedną z metod prewencji chorób nowotworowych, a także sposobem na zwiększenie odporności, walkę ze stresem i przedwczesnym starzeniem. Ponadto posiłki zasobne w warzywa z reguły są mniej kaloryczne i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. – komentuje Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.

Fiolet w kuchni

Jak przekonują dietetycy z całego świata kolorem, który zdominuje kuchnię w 2017 roku jest fiolet. Dieta oparta na purpurowych składnikach – czy to owocach czy też warzywach – jest bowiem bogata w antyoksydanty, które z kolei mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Spowalniają procesy starzenia się skóry, działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Które produkty warto jeść? Prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy są owoce, a wśród nich jagody acai, czarna porzeczka czy winogrona. Spośród warzyw warto przychylnym okiem spojrzeć w stronę rodzimych buraków. To w nich znajdziemy m.in. potas, żelazo, mangan, witaminę C, a także kwas foliowy. Fioletowe znaczy zdrowe!

Souping – a co to?

Rok 2017 upłynie pod znakiem „detoksu” zupowego, czyli soupingu. Ta metoda oczyszczania organizmu zdążyła już podbić Stany Zjednoczone, a teraz wkracza do Polski. Na czym polega jej fenomen? Souping to nic innego, jak konsumpcja zup przyrządzonych na wywarze ze świeżych, sezonowo dostępnych warzyw, ale bez dodatku mąki lub śmietany. Taka zupa musi także dostarczać organizmowi nie mniej niż 120 kcal.

„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    3,60

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9801

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane