Spożycie drobiu rośnie kosztem wieprzowiny

Autor: dlahandlu.pl 26 stycznia 2017 11:16

Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej pokazują, że w Polsce spożycie drobiu plasuje się na poziomie 28,5 kg na mieszkańca rocznie. Konsumpcja wieprzowiny jest na poziomie 41 kg na mieszkańca rocznie i charakteryzuje się tendencją spadkową.

Mimo niewielkiego spożycia wołowiny w kraju, producenci tego mięsa nie narzekają na wskaźniki handlu zagranicznego wysyłając mięso i jego przetwory m.in. do krajów arabskich i USA.

Drób jest polskim hitem eksportowym. W pierwszych 10 miesiącach 2016 roku z Polski wyeksportowano ponad 803 tys. ton mięsa i podrobów, czyli o 17% więcej niż w tym samym okresie w 2015 r.  Ten ogromny wzrost sprzedaży mięsa drobiowego tylko potwierdza rosnący popyt na świecie. Już za kilka lat drób może wyprzedzić mięso wieprzowe - prognozują eksperci. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,20

  • Śr

    2,91

  • Min

    2,19

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8963
Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane