Szef Green Caffè Nero opowiada o sile dużej sieci zakupowej

www.portalspozywczy.pl 12 stycznia 2017 11:21

Gerry Ford, szef Caffè Nero, i Adam Ringer, szef Green Coffee, spotkali się na początku 2012 roku i postanowili stworzyć w Polsce połączenie obu kawiarnianych marek w postaci konceptu Green Caffè Nero. O tym, co z perspektywy 5 lat dało to obu stronom, rozmawiamy z Adamem Ringerem, prezesem sieci.

Jak mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Adam Ringer, prezes sieci kawiarni Green Caffe Nero, połączenie Green Caffee z  Caffe Nero przyniosło wiele korzyści obu stronom. I nie chodzi tu tylko o zagadnienia czysto finansowe, choć niewątpliwie i one miały swoje znaczenie.

– Weszliśmy w dużą sieć zakupową. Znaczenie tego faktu można pokazać na przykładnie kubków papierowych. Kiedy sami negocjowaliśmy te kubki z fabryką znajdującą się w Polsce, wydawało nam się, że uzgodniliśmy dobrą cenę. Kiedy zobaczyłem ceny zakupu nowych kubków papierowych kanałami Caffé Nero, to pomyślałem, że pomylili się o jeden przecinek – przyznaje prezes sieci kawiarni Green Caffe Nero.

Jak mówi, Caffe Nero nauczyło też bardzo poważnego podchodzenia do przygotowania firmy od wewnątrz, tzn. tego, jak zachować jakość przy szybkim rozwoju. Firma przekazała m.in. cały system szkoleniowy. – Przy pomocy Caffe Nero udało nam się m.in. wprowadzić tzw. serwis jeden na jeden – ta sama osoba za barem przyjmuje zamówienie, robi tę kawę i przyjmuje płatność. U naszych konkurentów często ktoś inny przyjmuje zamówienie i pieniądze, a ktoś inny je wykonuje a jeszcze ktoś inny je wydaje. W sumie kontakt klienta z baristami jest rozbity i nikły. A co jest najważniejsze w kawiarni? Właśnie ten kontakt. To jest to, co firma daje personelowi i klientom – tłumaczy Ringer.

Czytaj całość na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10814

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 748653

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane