UE rekomenduje reformulację składów produktów spożywczych

Autor: dlahandlu.pl 15 kwietnia 2016 10:18

W obliczu coraz większego problemu otyłości i nadwagi we wszystkich krajach członkowskich, Unia Europejska stworzyła dokument „Roadmap for Action on Food Product Improvement”. Rekomendacje UE zakładają ograniczenie ilości soli, cukru oraz tłuszczów nasyconych w produktach spożywczych, profilaktykę, a także ścisłą i długofalową współpracę pomiędzy państwami członkowskimi.

Jedną z rekomendacji Unii Europejskiej jest stopniowa zmiana składów produktów spożywczych. Chcąc osiągnąć ten cel niezbędna jest ścisła i długofalowa współpraca wielu podmiotów z całej Unii Europejskiej. Proces ten powinien przebiegać od etapu produkcji po półkę sklepową. Stworzony plan ma wpłynąć na przyspieszenie wspólnych działań rządów krajowych, podmiotów działających na rynku spożywczym, Komisji Europejskiej, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz organizacji pozarządowych. Współpraca wspomnianych podmiotów miałaby zostać poparta badaniami, analizą danych oraz niezależnym monitoringiem. Zastosowanie sprawdzonych ułatwień związanych z rozwojem i wdrażaniem wiedzy mają być kluczem do uzyskania oczekiwanych rezultatów przez państwa członkowskie. Istotne ma być również ustalenie odpowiednich kryteriów zarówno dla cateringu, zamówień publicznych na żywność, jakości produktów spożywczych oraz ich oznaczeń w formie logo. Przeprowadzenie międzynarodowych kampanii miałoby być jedną z form mających na celu ulepszenie składów produktów spożywczych. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9801

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane