W ciągu 10 lat wartość rynku żywności ekologicznej wzrośnie do ponad 3 mld zł

www.portalspozywczy.pl 10 marca 2017 14:53

- Wartość rynku żywności ekologicznej i prozdrowotnej dziś szacowana jest na ponad 800 mln zł i rośnie wraz ze zwiększającą się świadomością konsumentów. Szacuje się, że w ciągu 10 lat wartość rynku żywności ekologicznej wzrośnie do ponad 3 mld zł - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Monika Woźniak, senior consultant Augeo Ventures.

Jej zdaniem w przypadku żywności ekologicznej nie można mówić o przejściowej modzie. - Jest to trwały trend, co potwierdza fakt, że rynek ten znajduje się obecnie w fazie dynamicznego rozwoju, trwającego już kilka lat. Rynek ten jest jeszcze daleki od fazy dojrzałości i wciąż istnieje na nim duży potencjał rozwoju. Co więcej, w Polsce żywność ekologiczna to zaledwie 0,3 proc. całego rynku spożywczego, podczas gdy przykładowo w Niemczech odsetek ten wynosi 4,4 proc., w Szwajcarii 7,1 proc., a w Danii 7,6 proc. Przeciętny Polak wydaje na żywność ekologiczną 4,35 euro rocznie, podczas gdy statystyczny mieszkaniec Unii Europejskiej wydaje na produkty ekologiczne ponad 10 razy więcej - mówi Monika Woźniak.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9667

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane