W Japonii wyhodowano banany z jadalną skórką

Autor: gazeta.pl 30 stycznia 2018 12:27

W Japonii wyhodowano banany z jadalną skórką

W Japonii pojawiły się banany, których skórka jest o wiele cieńsza i mniej gorzka, przez co nadaje się do jedzenia. Co tydzień do sprzedaży trafia 10 sztuk, każdy w cenie 648 jenów (czyli około 20 złotych) - podaje gazeta.pl

Stworzyli go farmie D&T Farm w Japonii. Nowe banany nazwano "Mongee" ("mongaj"), co z japońskiego oznacza "niesamowite". By uzyskać cienką skórkę wykorzystano innowacyjną metodę Freeze Thaw Awakening (Zamrożenie, Odmrożenie, Przebudzenie).

Metoda ta polega na imitowaniu warunków, w jakich rosły rośliny w czasie epoki lodowcowej. Młode bananowce umieszcza się w temperaturze -60 stopni Celsjusza, a następnie - gdy zaczną tajać - sadzi. Ponoć dzięki temu rosną znacznie szybciej, nawet w chłodnym japońskim klimacie.

Słodkie banany Mongee są najlepsze do jedzenia, gdy na ich skórce pojawią się drobne brązowe plamki.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    7,99

  • Śr

    4,89

  • Min

    3,49

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 8398

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 690655

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane