W okresie zimowym firmy muszą zapewnić pracownikom, pracującym na zewnątrz napoje i posiłki

Autor: dlahandlu.pl 2 listopada 2015 10:33

W okresie od 1 listopada do 31 marca, pracownikom wykonujących swoje obowiązki na otwartej przestrzeni pracodawcy mają obowiązek zapewnić gorące napoje i posiłki. Rozliczenie kosztów tych świadczeń ujęte zostanie w podatku dochodowym oraz składkach ZUS - informuje Ewa Łukasi, ekspert INFOR PL, specjalista z zakresu prawa pracy.

Wszyscy pracownicy mają przywilej otrzymywania od pracodawcy wody lub innych napojów. W warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca zobowiązany jest zapewnić, poza wodą,  inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowana do warunków wykonywania pracy, w tym atmosferycznych oraz potrzeb energetycznych pracowników. W okresie jesienno-zimowym pracodawca jest zobligowany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatne posiłki w formie jednego dania gorącego i napoje.

Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom, którzy wykonują wysiłek fizyczny powodujący znaczący wydatek energetyczny, przekraczający 1500 kcal dla mężczyzn i 1000 kcal dla kobiet. Gorące napoje profilaktyczne przysługują one pracującym na otwartej przestrzeni w każdym dniu pracy, kiedy temperatura wynosi poniżej 10oC i bez względu na porę roku. Napoje należą się także pracownikom zatrudnionym w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000.

Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje oraz szczegółowe zasady ich wydawania, korzystania lub przyrządzania, ustala pracodawca
w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. W przypadku braku organizacji związkowej w zakładzie pracy, pracodawca ustala wykaz stanowisk, na których zatrudnionym pracownikom będą przysługiwać profilaktyczne napoje i posiłki. Aby odpowiednio wywiązywać się z niniejszego obowiązku, a brakuje warunków do przygotowania i spożywania posiłku na terenie zakładu pracy, wtedy należy wykupić pracownikom posiłki w punkcie gastronomicznym, zapewniając możliwość ich spożycia w trakcie pracy. Znacznie rzadziej stosowane w praktyce jest  dostarczanie pracownikom produktów do samodzielnego przyrządzenia posiłku oraz zapewnienie warunków higieniczno-sanitarnych do ich przygotowywania oraz spożywania.

Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po trzech czy czterech godzinach pracy. Takie posiłki powinny zawierać od 50% do 55% węglowodanów, około 30–35% tłuszczów oraz 15% białek, a suma ich wartości energetycznej powinna wynosić ok. 1000 kcal (4187 kJ). W przypadku napojów powinny one być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej w ilości zaspokajającej ich potrzeby. Należy pamiętać, że zatrudniający nie może zwolnić się z obowiązku wydawania posiłków i napojów pracownikom, wypłacając w zamian ekwiwalenty pieniężne.


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    7,69

  • Śr

    6,18

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9044

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane