W supermarketach i dyskontach coraz więcej żywności „superfoods”

Autor: dlahandlu.pl 5 września 2017 10:50

Polacy chętnie podchwytują trendy żywieniowe z zagranicy. Jedną z modnych kategorii produktów spożywczych, które zrobiły furorę na polskim rynku, są tzw. superfoods. Ich popularność widać także w danych handlowych.

Mianem superfoods określa się produkty spożywcze, bogate w związki bioaktywne i składniki odżywcze, którym przypisuje się wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie. Ta kategoria, stworzona na potrzeby marketingu, nie ma zamkniętej listy. Do superfoods można zaliczyć produkty, które występują w Polsce i są nam dobrze znane, jak czosnek, miód czy natka pietruszki. Jednak duża część „superżywności” ma egzotyczne pochodzenie. To one najczęściej kojarzone są z tą kategorią i cieszą się wyjątkową popularnością, o czym świadczą chociażby dane o ich imporcie, wskazuje instytucja płatnicza Akcenta.

Jednym z największych hitów wśród superfoods w Polsce jest olej kokosowy. Jeszcze kilka lat temu mało kto o nim słyszał, dziś znajdziemy go bez problemu w supermarketach, dyskontach czy drogeriach. GUS odnotował w zeszłym roku aż 80 proc. wzrost wartości importu oleju kokosowego w porównaniu z rokiem 2015. Łącznie do kraju trafiło w zeszłym roku ponad 1,1 mln kg oleju kokosowego o wartości blisko 10,8 mln zł. Duża część wwozu trafia do Polski przez kraje takie jak Niemcy, Holandia czy Wielka Brytania, lecz jest on także sprowadzany bezpośrednio z państw, które są jego znaczącymi producentami, jak Sri Lanka, Filipiny, Indonezja czy Indie.

Wymieniając superfoods, które zrobiły w Polsce zawrotną karierę, warto wspomnieć o awokado. Wg danych GUS, wartość importu tego owocu do Polski przekroczyła w zeszłym roku 106 mln zł, notując 18 proc. wzrost r/r. Między rokiem 2010 a 2016 wartość importu tego owocu wzrosła aż 6,5-krotnie.

W 2016 roku podwoiła się wartość sprowadzonego do Polski karobu, do 522 tys. zł. Karob określany jest także mianem drzewa karobowego, ceratonii, szarańczyna strąkowego, czy chleba świętojańskiego,. Najwięcej kilogramów mączki chleba świętojańskiego trafiło do naszego kraju z Hiszpanii, Holandii i Japonii.

Innym popularnym superfoods jest komosa ryżowa, znana też jako quinoa. Ten „przysmak Inków” najwyraźniej trafia w gusta Polaków, wartość importu quinoa wzrosła bowiem w 2016 r. o 12 proc. w porównaniu z rokiem 2015, do 3,8 mln zł.

Wodorosty i algi, w tym chlorella i spirulina, to kolejne modne produkty z grona superfoods. Wartość importu dla tej kategorii wzrosła w Polsce w roku ubiegłym aż o 39 proc. w ujęciu rok rocznym, sięgając prawie 10,5 mln zł. Najważniejszym dostawcą wodorostów do Polski jest Francja.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    19,20

  • Śr

    9,28

  • Min

    0,00

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9961

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane