Wirusy mogą być przyczyną nietolerancji glutenu

Autor: PAP 14 kwietnia 2017 15:07

Bezobjawowa infekcja wirusowa może być jednym z pierwszych etapów rozwoju celiakii, uszkadzającej jelita choroby autoimmunologicznej - informuje „Science”.

W przebiegu celiakii układ odpornościowy traktuje gluten jako szkodliwe białko - antygen i atakuje go. Uważa się, że choroba ta ma podłoże genetyczne.

Są jednak dowody, że początek celiakii może wiązać się zakażeniem wirusowym. Chodzi o powodujące przeziębienie adenowirusy, rotawirusy, które są przyczyną biegunki oraz wirusa zapalenia wątroby typu C.

Nowe eksperymenty, które przeprowadziła Bana Jabri z Uniwersytetu w Chicago i jej zespół dowiodły, że niektóre wirusy rzeczywiście mogą wywołać celiakię.

W ramach doświadczenia naukowcy karmili małe grupy myszy gliadyną - składnikiem glutenu. Jak się okazało, zakażone wirusem myszy pod dwóch dniach wytwarzały dwa do trzech razy więcej przeciwciał skierowanych przeciwko gliadynie. Według Jabri, reowirus najwyraźniej zmienia sposób, w jaki układ odpornościowy reaguje na gluten, zwykle dobrze tolerowany jako normalny składnik diety, występujący na przykład w pszenicy, życie i jęczmieniu. Gwałtowna reakcja na gluten powoduje niszczący stan zapalny.

Badania wykazały również, że zakażone T1L myszy miały w organizmach od dwóch do czterech razy więcej cząsteczek zapalnych zwanych czynnikiem regulującym interferon (IRF-1). Wysoki poziom tej substancji wykryto w wyściółce jelita dzieci z celiakią i ma ona związek z zapoczątkowaniem choroby.

W porównaniu z innymi składnikami pożywienia gluten jest szczególnie predysponowany do wywoływania problemów immunologicznych, ponieważ trudno ulega strawieniu w jelicie. Najodporniejszym pod tym względem składnikiem glutenu jest gliadyna.

Odkrycia zespołu Bany Jabri mogą wyjaśnić, dlaczego tylko u niewielkiej części osób rozwija się celiakia, która jest stanem znacznie poważniejszym niż nietolerancja glutenu. Genetyczne predyspozycje do zachorowania na celiakię ma w USA 40 proc. populacji, ale choruje tylko 3 proc. z nich - około 3 miliony osób. Prawdopodobnie pozostali nie byli narażeni na działanie wirusa.

Jeśli badania na ludziach potwierdzą uzyskane wyniki, odkrycie może doprowadzić do całkiem nowych sposobów leczenia celiakii. Zespół Jabri pracuje już nad szczepionką, która może zatrzymać infekcję powodującą nietolerowanie glutenu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    11,99

  • Śr

    5,08

  • Min

    3,74

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9055

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.