WKG 2017: Silne przetwórstwo stymuluje rozwój rolnictwa w Polsce Wschodniej

www.portalspozywczy.pl 23 września 2017 16:51

Przemysł spożywczy Polski Wschodniej to nie tylko dostawca smacznych, tanich i jakościowych surowców rolnych, ale także przetwórca, który sprytnie połączył tradycję z innowacją. O wyzwaniach dla sektora rolno-spożywczego będziemy rozmawiać podczas IV Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku (27-28 września 2017 r.).

WIĘCEJ INFORMACJI NT. WSCHODNIEGO KONGRESU GOSPODARCZEGO - WWW.WSCHODNIKONGRES.EU.

Regiony Polski Wschodniej różnią pod względem produkcji rolnej, w ślad za którym podąża przetwórstwo. Lubelskie to znaczący rejon produkcji chmielu, tytoniu oraz owoców miękkich, jabłek i warzyw. Podlaskie specjalizuje się w produkcji mleka, trzody i zbóż. Podkarpacie, województwo o najmniejszej z tych regionów średniej powierzchni gospodarstwa, nie ma natomiast zdecydowanej specjalizacji w produkcji rolniczej, choć trzeba zaznaczyć, że sporo tam sadów i plantacji owoców miękkich.

Sektor rolno‐spożywczy wskazywany jest w „Strategii rozwoju społeczno-gospodarczego Polski Wschodniej do roku 2020” jako jedna z makroregionalnych specjalizacji. Jednak rolnictwo wschodniej Polski w porównaniu z pozostałymi częściami kraju odznacza się silnym rozdrobnieniem struktury obszarowej. Przez inwestorów spożywczych bywa traktowany jako duży dostawca surowca wysokiej jakości z czystych, często tradycyjnych upraw i hodowli. Z drugiej strony – w regionie działa wiele przetwórni, także o charakterze lokalnym, które wykorzystują te właściwości rolnictwa. Widać to na przykładzie choćby branży owoców i warzyw, które chętnie są uprawiane zarówno na Podlasiu, jak i Lubelszczyźnie czy Podkarpaciu. Nie wszyscy sadownicy i ogrodnicy z regionu wykorzystali szanse na pozyskanie dotacji unijnych i budowę silnych grup producentów, ale – z drugiej strony - tu wyjątkiem jest lubelsko-sandomierski region sadowniczy. Stąd na Wschodzie działa kilka większych firm przetwórczych, często z kapitałem zagranicznym wybudowanych lub zmodernizowanych w ostatnich kilkunastu latach, często ze wsparciem ze środków publicznych (np. Ybbstaler, SVZ Poland, Materne), ale też kilka grup producentów tłoczy soki (np. Lubsad) czy też konsoliduje się z konsorcja, które podbijają egzotyczne rynki eksportując tam wysokiej jakości jabłka czy borówki (LubApple, Polskie Jagody). Warto dodać, że w regionie działa też sporo mroźni – zarówno polskich, jak i zagranicznych (np. PW Profesjonal, BioConcept Gardenia, Eskimos).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9920

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane