Wycofane ze sprzedaży hamburgery będą wsadem do produkcji energii dla supermarketów

Autor: PAP 21 stycznia 2013 09:49

Brytyjskie sieci supermarketów Iceland oraz Sainsbury's planują wykorzystanie wycofanych ze sprzedaży mrożonych hamburgerów, jako wsadu do produkcji energii - poinformował The Guardian. Po badaniach okazało się, że produkty zawierały w sobie końskie mięso.

Siedem brytyjskich sieci supermarketów wycofało już ze sprzedaży podejrzane mięso, choć jak dotąd tylko czterem z nich (Iceland, Aldi, Lidl, Tesco) udowodniono sprzedaż zakażonego końskim DNA mięsa.

Jedną z trzech pozostałych sieci jest Sainsbury's, która zapowiedziała wykorzystanie mięsa, jako wsadu do procesu fermentacji beztlenowej, wykorzystywanym w biogazowniach do wytwarzania energii z odpadów. Podobne plany na inna sieć handlowa - Iceland.

Zarówno Aldi, Lidl jak i Tesco nie zdecydowały jeszcze, co zrobią z wycofanym ze sprzedaży mięsem. Dwie ostatnie sieci potwierdziły, że wciąż trwają szczegółowe badania podejrzanych produktów. Zapewniły jednak, że mięso nie zostanie ponownie wprowadzone na półki w jakiejkolwiek postaci.

Firma ABP Food Group, właściciel dwóch dostawców mięsa, w którym wykryto końskie DNA, zakłada, że z obrotu może zostać wycofanych nawet 10 mln sztuk hamburgerów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10804

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 748653

POLECANE OFERTY

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane