Zasady żywienia pielgrzymów: ciekawe smaki, bezpieczeństwo i szybkość

Autor: PAP 14 lipca 2016 21:34

"Wasz Kraków, nasze smaki, bo Polska smakuje" – pod takim hasłem zaprezentowano w czwartek na Campusie Misericordiae w Brzegach organizację wyżywienia i przykładowe menu dla pielgrzymów.

Jak poinformowali organizatorzy, ideą przyświecającą organizacji wyżywienia pielgrzymów było zaoferowanie im ciekawych smaków, zapewnienie bezpieczeństwa żywieniowego i osobistego oraz szybkiej obsługi.

"Restauracje stacjonarne mają określoną pojemność i dlatego postanowiliśmy stworzyć nasze strefy żywienia na terenach zielonych, żeby pielgrzymi mogli przyjść, wymienić talon na posiłek gorący, pakiet żywieniowy czy napoje i odejść" - powiedział dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Bogdan Kordula, odpowiedzialny za wyżywienie pielgrzymów z ramienia Komitetu Organizacyjnego.

"Już 369 tys. pielgrzymów wykupiło sobie pakiety żywienia. To gigantyczna ilość żywności, ale pamiętajmy też o tych młodych ludziach, którzy przyjadą tu bez rejestracji, a nie chcemy, by zostali głodni" - podkreślił ks. Kordula.

Jak wskazał, najwięcej stref żywieniowych w Krakowie skupionych jest nad Wisłą, bo tam przyjdzie najwięcej ludzi i są tam warunki do piknikowania. "Będzie więc można posiedzieć na trawie i posilić się. Nie ma tam ławek ani stolików, będzie to raczej w myśl zasady +weź i idź+. Chodzi nam o to, by jak najszybciej obsłużyć jak najwięcej osób" - podał.

Poinformował, że poza strefami organizowanymi przez Caritas są też strefy utworzone w ramach umów z prywatnymi przedsiębiorcami. "Dobraliśmy tak catering, żeby pielgrzymi mogli zakosztować różnych smaków. Kiedyś unikaliśmy tej pajdy chleba ze smalcem, ale sądzę, że człowiek z Wysp Owczych czy z Australii pozna również w ten sposób smak Polski" - powiedział ks. Kordula.

Obok pajdy chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem w menu przygotowanym przez restauratorów dla pielgrzymów i zaprezentowanym w kampusie znalazły się m.in. polski bigos, kiełbaski i karkówka z grilla, oscypki, drożdżówki, kanapki z polskimi wędlinami, soki z polskich owoców i napoje energetyzujące.

"Przygotowaliśmy się do tego wydarzenia od strony gastronomicznej - bo ona zostawia dla każdego pielgrzyma najwięcej radości takiej cielesnej, ale też pod kątem bezpieczeństwa żywienia" - przyznał ks. Kordula. "Chcemy, aby nikt się nie struł, dlatego zaprosiliśmy już ponad rok temu do współpracy wiele firm, żeby można było opracować nie tylko sposób żywienia, ale też sposób zarządzania całym projektem. Dlatego współpracują z nami duże firmy (...) To są kwestie związane z produkcją zakontraktowanych gigantycznych ilości jedzenia, cała logistyka transportu i dystrybucji" - zaznaczył.


WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    11,49

  • Śr

    6,86

  • Min

    3,68

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 9324

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane