Żywność ekologiczna: Największym wyzwaniem dotarcie do konsumentów i edukacja

www.portalspozywczy.pl 2 marca 2017 09:11

- Największym wyzwaniem dla naszej firmy i całego sektora żywności ekologicznej jest dotarcie do konsumentów, budowanie świadomości społecznej, edukowanie na temat właściwości eko-żywności i uświadamianie w jaki sposób odróżnić ją od produktów konwencjonalnych - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Zbigniew Kozłowski, wiceprezes zarządu spółki Symbio, producenta i dystrybutora żywności ekologicznej.

Wartość rynku żywności ekologicznej na świecie sięga 81,6 mld USD, w Polsce dokładnie tej wartości nie oszacowano, jednak według ekspertów jest to ok. 330 mln USD. - Udział żywności ekologicznej w całym rynku żywności w Polsce stanowi zaledwie 0,3 proc., podczas gdy w najbardziej rozwiniętych krajach Europy takich jak np. Austria sięga 6,5 proc. w Szwajcarii, 7,7 proc, a w Danii nawet 8,4 proc. Mamy więc jeszcze sporo do zrobienia – mówi wiceprezes Symbio.

Jego zdaniem potrzeba jeszcze sporo czasu, by spopularyzować żywność ekologiczną w naszym kraju. - Certyfikowana żywność ekologiczna nie jest chwilowym trendem czy modą, to jest coś długofalowego, coś co warto spożywać zawsze, na co dzień. Część odbiorców traktuje eko-żywność jak coś egzotycznego np. superfoods, jednak jest to normalne jedzenie. Różni się od żywności konwencjonalnej tym, że do jej produkcji nie stosuje się pestycydów, herbicydów, sztucznych środków ochrony roślin oraz nie jest modyfikowana genetycznie – wylicza Zbigniew Kozłowski.

Więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

WYBRANE DLA CIEBIE


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

  • Max

    4,99

  • Śr

    3,81

  • Min

    2,99

ProduktySklepyRegiony

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 10809

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 662

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane