Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Podrożeją tłuszcze, drób i cukier



Rzeczpospolita - 13 września 2011 08:54


Pod koniec tego roku więcej niż pod koniec 2010 r. droższe będą tłuszcze, drób i cukier. Tańsze z kolei będą warzywa i owoce - podała Rzeczpospolita.

 W ostatnim miesiącu tego roku ceny żywności i napojów bezalkoholowych mogą być o 2 - 2,5 proc. wyższe niż w sierpniu, a o 4 - 5 proc. niż w grudniu ubiegłego roku.

Jak informuje Rzeczpospolita zdaniem ekonomistów w grudniu o kilkanaście procent tańsze niż rok wcześniej będą warzywa, a o kilka procent owoce. IERIGŻ zakłada, że w najbliższych miesiącach spadną ceny cukru, ale w grudniu będą już o 15 - 20 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Eksperci IERIGŻ prognozują, że w ostatnich miesiącach tego roku o 1 - 1,5 proc. zdrożeje pieczywo i produkty zbożowe.