Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Sklepy coraz częściej kupują gotową dokumentację HACCP



Marcin Szczepański, dlahandlu.pl - 5 sierpnia 2009 09:08


Z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz dyrektywy Parlamentu Europejskiego w sprawie higieny środków spożywczych wynika obowiązek posiadania przez sklepy spożywcze dokumentacji systemu HACCP oraz GHP/GMP. Z naszych informacji wynika, że zgromadzenie niezbędnych dokumentów sklepy coraz częściej powierzają specjalistycznym firmom.

- Dotychczas pakiet „Sklep Spożywczy" obejmujący niezbędną dokumentację dla tego typu działalności wdrożyliśmy już w liczbie około 1270. Pakiet cieszy się dużą popularnością ponieważ składa się z kompletu dokumentacji systemów jakości wymaganych podczas kontroli inspektorów sanitarnych w przedsiębiorstwach handlowych - mówi nam Michał Cierpiałowski z firmy Quality Assurance Poland.
- Naszymi klientami są podmioty działające w handlu żywnością tj. sklepy spożywcze z tradycyjną sprzedażą, sklepy samoobsługowe oraz markety. Pakiet ten nie jest przeznaczony dla sklepów wielkopowierzchniowych typu super- i hipermarkety. Główną grupą zainteresowanych dokumentacją pakietu są pojedyncze sklepy, co związane jest z preferencyjną ceną oraz zakresem opracowanej dokumentacji - dodaje nasz rozmówca.

Cena pełnego pakietu wynosi 450 zł netto. Jak zapewnia przedstawiciel QAP jego zawartość można jednak dowolnie dostosowywać w zależności od potrzeb. - Najprostsza wersja pakietu to wydatek rzędu 250 zł. Cena zależy jednak przede wszystkim od rodzaju działalności, która określa jakie dokumenty będą wymagane - dodaje.
W skład pakietu wchodzi ponad 40 gotowych dokumentów wraz z opracowaną Księgą HACCP, które są dostosowane indywidualnie dla punktów handlowych, sklepów spożywczych, kiosków, delikatesów, i innych podmiotów obracających środkami spożywczymi. Ponadto dokumentacja ta objęta jest 6 miesięczną gwarancją umożliwiającą otrzymanie bezpłatnie zaktualizowanej księgi na wypadek zmian w przepisach prawnych.

- W chwili obecnej wdrażamy i doskonalimy systemy jakości w sieci marketów Billa oraz przygotowujemy dokumentację HACCP/GHP/GMP dla sieci Intermarche. Systematycznie wdrażamy też dokumentację systemu HACCP u indywidualnych odbiorców - małych i średnich sklepów spożywczych - twierdzi Mariusz Cierpiałowski.
Wśród klientów firmy znajdują się również takie podmioty jak olsztyński Lewiatan Orbita czy Detal Koncept (operator sieci Milea i Groszek).