Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Szczecińska hurtownia sprzedawała odbiorcom przeterminowany towar



Gazeta Wyborcza - 14 kwietnia 2014 13:29


Hurtownia A. działa w Szczecinie od ośmiu lat. Specjalność: kuchnia turecka. Roczny obrót - milion złotych. Towar trafiał do punktów w Szczecinie, Policach i przygranicznych miejscowości w Niemczech: Pasewalku, Prenzlau, Anklam, Greifswaldzie. Jak mówią byli pracownicy, pojedyncze partie pojechały też do Poznania i Gorzowa Wielkopolskiego. Odbiorcami były fast foody z kebabem i pizzerie - czytamy w "Gazecie Wyborczej".

Dziennikarka i fotoreporter "Wyborczej" byli w hurtowni w marcu. Nadal działała. 

Według doniesień byłych racowników, przeterminowany towar to m.in. kebab, ketchup, jogurty, papryczki greckie, makarony, chałwa, sosy słodko-kwaśne, bambus w puszkach.

Jak pisze "GW", wydana została decyzja wstrzymująca działalność hurtowni. Firma otrzymała dwa mandaty karne - jeden na 500, drugi na 300 zł. W tej chwili prowadzone jest postępowanie administracyjne, które dla właściciela może zakończyć się karą grzywny powyżej 100 tys. zł.

Sanepid zawiadomił też prokuraturę, że w hurtowni A. mogło dojść do fałszowania etykiet.

Szef hurtowni, pochodzący z Turcji Mesut Sap, podkreśla, że firma działa prawidłowo. Mesut tłumaczy sobie, że kontrola to sprawka byłych pracowników, którzy chcieli wprowadzić w firmie "zamieszanie". Bo najprawdopodobniej ukradli towar.