Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Zdrowik - sklepik szkolny z pomysłem



portalspozywczy.pl/Dylematymamyitaty.pl - 28 grudnia 2016 20:48


Fundacja Polskiedzieci.org uruchomiła w 2016 roku dwa sklepiki szkolne sprzedające m.in. świeżo wyciskane soki i jogurty naturalne z suszonymi owocami. "Zdrowiki" powstały w podkrakowskim Tyńcu i podwrocławskiej Wysokiej. Kolorowe ściany, niskie ceny i owocowe menu przyciągnęły do sklepików nie tylko uczniów, ale też rodziców i nauczycieli.

Pierwszego Zdrowika otwarto pod koniec września 2016 r. w szkole podstawowej w Tyńcu Małym koło Wrocławia. Kolejny powstał w połowie października także w okolicach Wrocławia, na terenie Szkoły Podstawowej w Wesołej.

Jak mówią pomysłodawczynie sklepików z Fundacji Polskiedzieci.org, jedzenie dostępne w asortymencie Zdrowika jest zgodne z najnowszą wersją rozporządzenia ministra zdrowia, ale w sklepiku nie znajdziemy zgodnych z obecnymi przepisami drożdżówek, gotowych jogurtów smakowych, soków w kartonikach czy gumy do żucia. 

W menu Zdrowika dostępne są za to m.in.: jogurty naturalne z z suszonymi owocami, bakaliami, wiórkami kokosowymi, musem owocowym samodzielnie zrobionym, świeżymi owocami, sałatki i musy owocowe, niesłodzone mleka smakowe ze zblendowanymi truskawkami, bananami i malinami, bakalie do kupienia jako przekąska w kubeczku, chipsy zrobione z suszonych owoców i warzyw, soki naturalnie tłoczone i bez dodatku cukru, owocowe batony z owoców liofilizowanych lub bakalii oraz szaszłyki owocowe.

Ceny prozdrowotnej żywności nie odstraszają. Dla przykładu mały kubek świeżo wyciskanego soku kosztuje złotówkę, mleko bananowe w większym kubku 4 zł, a zmiksowana truskawka z musli i mango 5 zł.

Jak informuje Fundacja Polskiedzieci.org menu Zdrowika w dużej mierze tworzą mali klienci.

- Rozdajemy im cyklicznie formularze, na których mogą wpisywać propozycje, które chcieliby znaleźć w sklepiku. Pięć najciekawszych trafia do menu. Co tydzień króluje inna propozycja, a dziecko, które ją wymyśliło dostaje od nas nagrodę. Jedną z propozycji był jogurt z nasionami chia i musem truskawkowym, lub teraz na chłodne dni ciepły napar imbirowo cytrynowy - czytamy na stronie Fundacji.