Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Spożycie drobiu rośnie kosztem wieprzowiny



dlahandlu.pl - 26 stycznia 2017 11:16


Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej pokazują, że w Polsce spożycie drobiu plasuje się na poziomie 28,5 kg na mieszkańca rocznie. Konsumpcja wieprzowiny jest na poziomie 41 kg na mieszkańca rocznie i charakteryzuje się tendencją spadkową.

Mimo niewielkiego spożycia wołowiny w kraju, producenci tego mięsa nie narzekają na wskaźniki handlu zagranicznego wysyłając mięso i jego przetwory m.in. do krajów arabskich i USA.

Drób jest polskim hitem eksportowym. W pierwszych 10 miesiącach 2016 roku z Polski wyeksportowano ponad 803 tys. ton mięsa i podrobów, czyli o 17% więcej niż w tym samym okresie w 2015 r.  Ten ogromny wzrost sprzedaży mięsa drobiowego tylko potwierdza rosnący popyt na świecie. Już za kilka lat drób może wyprzedzić mięso wieprzowe - prognozują eksperci.