Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Warzywa z dachu supermarketu



propertydesign.pl - 14 marca 2018 15:23


Na początku tego roku, firma Delhaize Belgium poinformowała, że testuje nową miejską farmę na dachu jednego ze swoich supermarketów w Brukseli. Klienci będą mogli kupić na niej świeżo produkty bezpośrednio z "ogródka". Do końca 2018 roku firma zamierza mieć w swojej ofercie szeroką gamę świeżych warzyw – od pomidorów po cukinie.

W Wielkiej Brytanii, wydatki na napoje i produkty spożywcze wytwarzane w sposób etyczny, w tym te organiczne oraz w ramach systemu Fairtrade, są wyceniane na przeszło 10 miliardów funtów i stale rosną. - Dzieje się tak dlatego, że coraz więcej osób chce kupować produkty, które są wytwarzane lokalnie, w sposób zrównoważony i nie budzący żadnych etycznych zastrzeżeń - dodaje Anne Lucas, ‎Director of Architecture, Broadway Malyand.

- Siłą tego rynku jest jego wpływ nie tylko na same powierzchnie gastronomiczne, lecz na całe centra handlowe. Istnieje bardzo realna szansa, że miejskie farmy będą stawały się częścią projektów centrów handlowych - zauważa Lucas.

Mimo wzrostu ilości farm miejskich, koncepcja łączenia ich z dużymi centrami handlowymi oraz gastronomią jest ciągle w fazie rozwojowej. Znacznie szybciej rozwijają się one pośród bardziej zamożnych społeczności, w których klienci są w stanie zapłacić znacznie więcej za żywność produkowaną lokalnie.

- Obecnie pracujemy nad projektem przebudowy centrum handlowego w Skandynawii, które posiada dużą farmę miejską- nadmienia.

Zdaniem ekspert, wprowadzanie miejskich farm do centrów handlowych ma także bardzo ważny aspekt edukacyjny. - Dzieci odwiedzający miejską farmę w centrum handlowym mogą dowiedzieć się więcej o zdrowym trybie życia, gotowaniu, świeżych produktach i rolnictwie - przekonuje.