Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Monopolis poszerza ofertę gastronomiczną



dlahandlu.pl - 11 grudnia 2018 15:30


W łódzkim Monopolis, po „Piekarni Łódź” Aleksandry Sowy, pojawił się kolejny najemca gastronomiczny. Anna Rubaj, jedna z najlepszych łódzkich restauratorek, wspólnie z Arturem Schutterem otworzą autorski koncept kulinarny w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego.

Restauracja, która powstanie w miejscu dawnej kotłowi i będzie największym lokalem gastronomicznym w wielofunkcyjnym kompleksie Monopolis, swoich pierwszych klientów przywita wraz oddaniem pierwszego etapu inwestycji w 2019 roku.

Będzie to jedna z wielu przestrzeni kulinarnych zaplanowanych na terenie kompleksu. Koncept swoistego ARTkombinatu to połączenie restauracji z galerią sztuki oraz sklepem z produktami spożywczymi sprowadzanymi z całego świata. Twórcy projektu nie zamykają się na jeden rodzaj kuchni, chociaż dominującą będzie ta o charakterze południowoeuropejskim z elementami kuchni portugalskiej.

Monopol Wódczany, trzeci co do wielkości zespół fabryczny, po zakładach Karola Scheiblera
i Izraela Poznańskiego, został zbudowany w 1902r. i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju Łodzi. Dzięki poczynionym inwestycjom łódzki zakład był najnowocześniejszym w polskiej branży spirytusowej. W maju 2017r. firma Virako przedstawiła plany rewitalizacji dawnych zakładów Monopolu Wódczanego i utworzenia wielofunkcyjnego kompleksu, z rozwiniętą ofertą gastronomiczną, kulturalną i usługową.

Swoim najemcom Monopolis zaoferuje w sumie 23 400 mkw. nowoczesnych biur w trzech budynkach i ponad 5 000 mkw. przestrzeni usługowej. Do grona najemców Monopolis należą już szwajcarski koncern Clariant, Piekarnia Łódź i Lim 8 Sp. z o.o.

Firma JLL pełni funkcję wyłącznego agenta ds. komercjalizacji kompleksu Monopolis.