Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Bakteria E.coli w serach z sieci E.Leclerc



dlahandlu.pl - 9 maja 2019 09:54


Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego, które były dostępne w sieci sklepów E.Leclerc. Produkty mogą być zanieczyszczone bakterią E. coli.

- W wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent francuska firma Fromagerie Alpine podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116 - podał GIS.

Producent, firma Fromagerie Alpine, wycofuje wszystkie partie serów SAINT FELICIEN, 180 goraz SAINT MARCELLIN, 80 g od numeru 032 do numeru 116.

Firma Scawar Sp. z o.o. przygotowała i rozesłała plakat do wszystkich sklepów sieci Leclerc w celu poinformowania klientów o wykrytym zagrożeniu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktów z obrotu w Polsce. Jak podaje GIS, nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. Zgodnie z informacją zamieszczoną na plakacie możliwy jest zwrot zakupionego w sieci Leclerc produktów.