Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Purella Food na EEC: Trzeba odwoływać się do trendów



portalspozywczy.pl - 15 maja 2019 18:16


Dzisiaj Polacy chcą odżywiać się zdrowo, chcą próbować, a z drugiej strony pozostają bardzo tradycyjni – powiedział Michał Czerwiński, prezes Purella Food w trakcie debaty „Wielkie przyspieszenie. Przyszłość rynku spożywczego” podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego 2019.

Zdaniem Michała Czerwińskiego konsumenci stają się coraz bardziej świadomi odnośnie świadomego i zdrowego odżywiania. Jest jednak grono osób, które ciężko przekonać do zmiany nawyków żywieniowych.

– Polacy chcą próbować. Dzisiaj Polacy chcą odżywiać się zdrowo, a z drugiej strony pozostają bardzo tradycyjni. I nadal w polskiej kuchni funkcjonuje kotlet schabowy z kapustą. Dlatego mówiąc o całym kraju i rynku tradycyjnym będzie się on zmieniać bardzo powoli – ocenił prezes Purella Food.

– Trendy są na rynku. Trzeba je obserwować i odwoływać się do nich. Zdrowa żywność rozwija się. Ludzie chcą lepiej i zdrowiej odżywiać się. I to musi być zakomunikowane konsumentom odpowiednio. Cena musi być również adekwatna do produktu. Jeśli to się dopasuje, wówczas takie produkty jak nasze będą sprzedać się nie tylko w dużych miejscowościach, ale także w mniejszych w całej Polsce – dodał.