Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Trzy najważniejsze trendy na rynku żywności według Mintela



portalspozywczy.pl - 9 lipca 2019 13:57


Według zespołu ekspertów Mintel, globalny rynek żywności i napojów pozostaje pod wpływem trzech głównych trendów, wyodrębnionych jako kluczowe dla 2019 roku. Są to Elevated Convenience (Podwyższony poziom wygody), Evergreen Consumption (Wiecznie zielona konsumpcja) oraz Through the Ages (Poprzez wieki) - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst z firmy Mintel.

- Trend Elevated Convenience mówi o tym, że w dzisiejszym zabieganym świecie wygoda wysuwa się na prowadzenie w rankingu potrzeb. Dodatkowo, sama definicja wygody ewoluuje w obliczu zróżnicowanych potrzeb dzisiejszego konsumenta, stając się bardziej zróżnicowaną. Obejmuje ona obecnie wiele atrybutów poza samym "ułatwianiem", w tym naturalność, wysoki poziom wartości odżywczych, możliwość personalizacji, a także element zaskoczenia i nowe doświadczenia - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst z firmy Mintel.

- To także odpowiedź na zmieniające się postawy konsumenckie dotyczące żywności i napojów, których efektem jest między innymi rosnące grono osób opisujących siebie jako "foodie" (smakosz). W Wielkiej Brytanii niemal dwie piąte respondentów opisuje siebie właśnie takim mianem - dodaje.

Tłumaczy, że rynek odpowiada na tego typu potrzeby i zmiany w wieloraki sposób. - Wskazać tutaj można rozwój kategorii "meal kits" (kompletne zestawy do samodzielnego komponowania posiłków) - zarówno w segmencie subskrypcji jak HelloFresh, ale także coraz częściej na półkach wiodących sieci detalicznych - mówi ekspertka.

- Zmiany następują też w kategorii dań gotowych, przy czym marki coraz chętniej eksperymentują z unikalnymi smakami i składnikami, często zaskakując konsumentów bardzo wysoką, wręcz restauracyjną, jakością. Warto również wspomnieć o nowych formatach sklepów – poza typowymi sklepami convenience pojawiają się bezobsługowe formaty jak Amazon Go czy obecnie testowany w Polsce Take&GO - wyjaśnia.

- Drugi z wybranych trendów Evergreen Consumption stawia na ideę gospodarki o obiegu zamkniętym, wskazując na możliwości w zakresie bliskiej współpracy ukierunkowanej na zrównoważony rozwój pomiędzy dostawcami, producentami, sieciami handlowymi i konsumentami, a także organizacjami rządowymi i non-profit - mówi Honorata Jarocka.

- Na przykład, niemal połowa respondentów w Wielkiej Brytanii uznaje zanieczyszczenie plastikiem za niezwykle ważną dla nich kwestię środowiskową. W efekcie marki i sieci handlowe zwiększają wysiłki w obszarze innowacji opakowaniowych, czego efektem są na przykład rozwiązania biodegradowalne. Dodatkowo, pojawiają się nowe typy oświadczeń produktowych związane ze zdrowiem gleby. Dobrze ilustruje to przykład litewskiej marki Auga, w której portfolio znajdują się między innymi organiczne warzywa - podkreśla ona naturalny sposób upraw, bez niszczenia gleby, z wykorzystaniem innowacyjnych technologii i maszyn - tłumaczy.

całość na portalspozywczy.pl