Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Prymat wycofuje gorczycę z pałeczkami salmonelli



dlahandlu.pl - 15 lipca 2019 22:15


Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella Typhimurium w gorczycy Prymatu. GIS informuje, że „spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego”. Szkodliwą bakterię wykryto w czterech z pięciu przebadanych próbek.

Badanie produktu „Gorczyca biała cała” firmy Prymat w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium.

Firma Prymat poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.

W stanowisku firmy czytamy: "Potwierdzamy, że badanie produktu Gorczyca biała 30 g o numerze partii 1298133 wykonane przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazało obecność salmonelli. W związku z tą sytuacją oraz w trosce o bezpieczeństwo konsumentów i wysoką jakość naszych produktów podjęliśmy wszelkie możliwe środki w celu zabezpieczenia kwestionowanej partii wyrobów.
Zapewniamy, że problem dotyczy wyłącznie Gorczycy białej 30 g o numerze partii 1298133, co więcej tylko części tej partii. Skierowaliśmy kontrpróby kwestionowanej partii wyrobu gotowego na badania zewnętrzne w akredytowanym laboratorium w kierunku niezgodności. Do tej pory otrzymaliśmy wyniki czterech niezależnych analiz wykonanych przez zewnętrzne akredytowane laboratorium – w żadnej z nich nie wykazano obecności salmonelli, co wskazuje na incydentalny charakter niezgodności, która występuje tylko w części wskazanej partii.
Zagrożenie związane z salmonellą zostaje wyeliminowane po zastosowaniu obróbki cieplnej, jeżeli potrawa została doprowadzona do temp. 75 st. C czy poprzez działanie środowiska kwaśnego jak np. marynowanie z użyciem octu. Dodatkowo tak proces pasteryzacji, jak i kwaszenia również eliminuje zagrożenie. Nie zalecamy konsumentom spożywania produktu o wyżej wskazanym numerze partii na surowo z uwagi na możliwości potencjalnego zagrożenia dla układu pokarmowego.
Wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu produktu o wskazanym w piśmie numerze partii i mają jakiejkolwiek pytania, zapraszamy do kontaktu poprzez formularz na stronie www.prymat.pl. Każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie. Zapewniamy, że sprawę tę traktujemy priorytetowo - napisano.