Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

W lecie Polacy najchętniej jedzą ziemniaki z kefirem



dlahandlu.pl - 13 sierpnia 2019 11:34


Ziemniaki z kefirem, sałatki, makaron, kiełbasa i karkówka z grilla, lody, chipsy, owoce i czekolada, do tego woda mineralna, lemoniada, bądź mrożona kawa, piwo lub koktajl Mojito. To wakacyjna lista smaków Polaków, którą stworzyli członkowie społeczności skupionej wokół tematyki kulinariów w Polsce – Pyszności.pl.

Ankieta przeprowadzona w dniach 29.07-02.08.2019 roku wśród ponad 4 tysięcy miłośników Pyszności.pl prezentuje, w jakim kierunku podążają smaki Polaków w najgorętszych miesiącach w roku.

Jak wynika z odpowiedzi ankietowanych fanów kulinariów, najbardziej popularnymi potrawami w gorących, wakacyjnych miesiącach, są: młode ziemniaki z kefirem (ponad 35%), sałatki (ponad 35%), makarony (niemal 29%), pizza (niespełna 22%), naleśniki na słodko (ponad 16%) oraz chłodnik (ponad 15%). Wśród mniej popularnych potraw wymieniane były również pierogi z owocami, racuchy czy gofry. To jednak właśnie młode ziemniaki były najczęściej wymieniane przez ankietowanych, choć w ich towarzystwie występowały również kefir, jajko sadzone, koperek oraz mizeria.

Latem nie stronimy również od słodkich potraw. W okresie wakacyjnym, jak w żadnym innym, mamy dostęp do świeżych owoców, rosnących w naszej szerokości geograficznej, które często wykorzystywane są jako składnik do przygotowania posiłków, ale również traktowane są jako przekąska pomiędzy posiłkami.

Ankietowani, zapytani o najpopularniejsze wakacyjne przekąski, wymieniali najczęściej: lody (ponad 74% wskazań), owoce (ponad 56%), chipsy (ponad 22%) oraz czekoladę i batony (ponad 9%). Wśród innych łakoci, po które Polacy sięgają latem, znalazły się ciasteczka, paluszki lub krakersy, żelki, bakalie i cukierki.

Przyglądając się wakacyjnemu jedzeniu nie sposób pominąć dań z grilla. W ciepłych miesiącach rozpalenie grilla jest bowiem nie tylko popularnym sposobem na przyrządzanie potraw, ale także spędzania wspólnie wolnego czasu. Wśród ulubionych dań z rożna królują produkty mięsne. Na czele zestawienia znajduje się kiełbasa, którą z grilla spożywa prawie 39% ankietowanych. Za nią plasuje się karkówka (ponad 22%) i kurczak (niemal 17%). Wśród innych produktów znalazły się jeszcze chleb z masłem, ryby, ziemniaki i ser oraz kolejne mięsne produkty, np. kaszanka, boczek, szaszłyki oraz żeberka czy inne mięsa. Jak wynika z odpowiedzi ankietowanych, tylko trochę ponad 7% w grillowym menu Polaków stanowią warzywa.

Wśród wakacyjnych napojów Polaków prym wiedzie woda mineralna (niemal 70%). Dalej uplasowały się: lemoniada (niemal 36%), mrożona kawa (ponad 30%), soki owocowe (niemal 28%), mrożona herbata (ponad 20%), napoje gazowane (niemal 20%) oraz smoothie (17%). Na kolejnych pozycjach znalazły się ziołowe herbaty, oranżada, tonik i piwo.

Zapytani o ulubione koktajle alkoholowe  ankietowani aż w ponad 33% przypadków odpowiedzieli, że nie piją latem koktajli zawierających alkohol. W menu ulubionych wakacyjnych drinków pijącej je części Polaków znalazły się natomiast: Mojito (niemal 31%), whisky z colą (ponad 12%), Pinacolada (niespełna 6%), Aperol Spritz (ponad 5%), dżin z tonikiem (ponad 3,5%) oraz Tequila Sunrise (2,5%) i Cosmopolitan (niemal 2%).