Wydruk strony Dla Handlu - www.dlahandlu.pl

Danone o współczesnym konsumencie na FRSiH (wideo)



portalspozywczy.pl - 6 listopada 2019 08:53


- Dla nas jako producentów, jest ważne aby edukować konsumentów, aby dokonywali zdrowych wyborów, a nie koniecznie budować ofertę "w opozycji do". Wyraźnie widzimy po konsumentach produktów roślinnych i mlecznych, że oni lubią obie te kategorie - mówił Rafał Wróblewski, dyrektor ds. rozwoju klientów w Danone podczas debaty „Filary sukcesu polskiej branży mleczarskiej” w trakcie XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Dodał, że perspektywy firmy Danone nie jest to alternatywa, ale ciekawe uzupełnienie różnej diety. To jest tak samo ważne.

Rafał Wróblewski podkreślił iż, urbanizacja i tempo rozwoju sprawi, że generalnie będziemy cierpieć na brak czasu. Tempo życia jest coraz większe. Z perspektywy nie tylko segmentów, ale również formatów, czyli propozycji, które będziemy chcieli rozwijać, ważne jest również to, na ile będą one dawały wygodę spożywania i to nie tylko w domu, ale również poza domem. To jest bardzo wyraźny trend. Jogurty pitne w ciekawych butelkach, czy jogurty w saszetkach bardzo się nam rozwijają. Z jednej strony mamy rozwój produktów i całych segmentów, ale z drugiej sposób ich podawania oraz w jakich kanałach sprzedaży są dostępne.

W kwestii jak pogodzić szybki tryb życia, z coraz bardziej modnym slow food, powiedział iż Danone widzi, że konsumenci łączą się w tzw. grupy - łączą ich upodobania, pasje, styl życia. I każda ta grupa ma inne oczekiwania i styl komunikacji. - Do każdej trzeba docierać w inny sposób. Trzeba wręcz personalizować przekaz. To oznacza, że nowa kanały komunikacji będą się bardzo intensywnie rozwijać, ale jest też miejsce na influenserów, jak również klasyczną komunikację i klasyczną ofertę. Moim zdaniem na wszystko jest miejsce, ale trzeba to umiejętnie pod urozmaicone potrzeby dopasować - mówił dyrektor Wróblewski.

Zauważył, że rynek polski nie różni się bardzo od innych rynków europejskich pod względem trendów żywnościowych panujących wśród konsumentów. - Widać bardzo silny trend zdrowego stylu życia i on jest bardzo ważny dla kształtowania naszej oferty, m.in. produktów bio i żywności z prostym składem. Pojawia się również ciekawy nurt żywności wegańskiej, który dla naszej kategorii jest interesującą propozycją - mówił.

- Urbanizacja i tempo rozwoju będzie powodowało, że będziemy cierpieć na brak czasu. Będzie coraz bardziej ważne, na ile produkty będą zapewniały wygodę spożywania. To jest obecnie istotny trend - my zauważamy większą sprzedaż w kategorii jogurtów pitnych i jogurtów w saszetkach - tłumaczył.
- Dla nas jako producentów ważne jest, aby edukować konsumentów do zdrowych wyborów - dodał.

Całość na portalspozywczy.pl