REKLAMA
REKLAMA

Organic Farma Zdrowia odnotowuje rdr 100 proc. wzrost sprzedaży przez internet

Autor: www.dlahandlu.pl 22 października 2012 09:34

Stacjonarne sklepy spożywcze dobrze funkcjonują mając dobrą ofertę produktów świeżych. W internecie sprawia to więcej problemów. Koszty logistyki tego typu towarów są bardzo wysokie. Kłamstwem jest twierdzenie, że można je znacznie ograniczać - powiedział podczas V Forum Rynku Spożywczego i Handlu Sławomir Chłoń, prezes zarządu spółki Organic Farma Zdrowia

REKLAMA
- W wielu przypadkach firmy kurierskie nie przyjmują tego typu towarów. Trzeba mieć transport własny, a to jest naprawdę bardzo kosztowne - podkreślił przes OFZ.

Sławomir Chłoń nawiązując do barier w rozwoju rynku e-commerce dodał, że jedną z nich są przyzwyczajenia konsumentów. - Wiele osób nie wyobraża sobie kupienia szynki czy choćby sałaty przez internet. Młode pokoleniu kupuje obecnie prawie wszystko w sieci, ale bariera logistyki i kosztów nadal pozostaje. Jeżeli chodzi o inne utrudnienia to jest również kwestia infrastruktury - czyli dostępności szerokopasmowego internetu. W tym zakresie jest jeszcze wiele do zrobienia - podsumowuje prezes Organic Farma Zdrowia.
Sławomir Chłoń dodał, że wszyscy obecni na rynku czekają na wejście wielkich graczy. Ich obecność może skutkować gwałtownym przyrostem liczby zakupów dokonywanych przez ten kanał. Prezes przyznał, że firma odnotowuje rok do roku 100 proc. wzrost sprzedaży przez internet.

  • Mufasa 2012-10-22 13:35:03

    Jestem klientem internetowego sklepu Organich i bardzo sobie go chwalę. Tego typu e-commercowe inicjatywy muszą szczególnie dbać o klienta. Wystarczy przecież jedna zła dostawa - nadpsute produkty itp. i już nigdy bym takiemu sklepowi nie zaufał. Jak do tej pory jestem bardzo zadowolony, a zamawiam tam niemal wszystko: warzywa, wędliny i nabiał.

  • think 2012-10-22 12:45:28

    też mi się wydaje, że świadomość, dlaczego żywność organiczna jest droższa niestety nie ma się w Polsce najlepiej. Ceny produktów eko zbyt pochopnie zrzuca się na modę, trend i lajfstajl, a to wcale nie tak! żywność musi być produkowana przez m specjalistyczne maszyny, by potem przejść przez gąszcz procesów certyfikacji itp. Żywność ekologiczna jest wąsko dystrybuowana, nie jest naszpikowana chemią, więc ma krótszą datę ważności. Poza tym, część upraw (przez brak konserwantów) jest niezdatna do dystrybucji, a plony są mniejsze...

  • jurny chłop 2012-10-22 11:50:47

    Słuszna uwaga, trzeba kłaść większy nacisk na problem dystrybucji. To jeden z powodów nieco wyższych cen żywności ekologicznej i dobrze, że prezes Organic o tym przypomniał. Smak i wartość żywnośći organicznej kosztują tyle, bo takie są cany ich produkcji - niech liczni malkontenci w końcu sobie to uświadomią.

ZOBACZ WSZYSTKIE (3)

WYBRANE DLA CIEBIE


REKLAMA
REKLAMA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

REKLAMA

OGŁOSZENIA

Ilość aktualnych ofert: 4835

SZUKAJ PRZETARGÓW

Ilość aktualnych ofert: 397 663

SZUKAJ OBIEKTÓW KONFERENCYJNYCH

Wyszukiwanie zaawansowane
REKLAMA